19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDoi exploratori romani au ajuns la Polul Nord pe schiuri

Doi exploratori romani au ajuns la Polul Nord pe schiuri

Echipa internationala de exploratori, din care fac parte romanii Cornel Galescu din Caransebes si Romeo Dunca din Timisoara, a cucerit, sambata seara, la ora 22.17, Polul Nord.

Aproape toata saptamana trecuta vremea a fost nefavorabila, cu vanturi puternice si temperaturi de -30 grade Celsius, insa exploratorii au reusit sa parcurga zilnic zeci de kilometri. Galescu a spus, pe parcursul expeditiei, ca experimentatul explorator norvegian Borge Ousland nu a vazut niciodata asemenea furtuni. Pe langa cei doi romani, echipa a mai fost formata din opt exploratori din Anglia, Norvegia si Germania.
"Azi dimineata (sambata – n.r.) ne-am trezit la 7 kilometri inapoi fata de locul unde eram ieri. Calota ne-a dus inapoi. Suntem intr-un punct foarte instabil. Estimam ca mai avem 15 kilometri de parcurs. Dunca a picat vineri in apa, iar eu am o degeratura la nas", a spus, sambata dimineata, Galescu. Sotia acestuia a declarat ieri pentru "Romania libera" ca echipajul a ajuns sambata seara la Polul Nord, asa cum isi propusesera, pe schiuri de tura, singurele probleme fiind degeraturile la fata. "Am o degeratura pe fata din cauza temperaturilor extreme. Dunca zice ca nu-mi sta bine deloc, dar Anne, nevasta mea, mi-a spus la telefon ca ei ii place de mine si asa si sa ma dau neaparat cu crema de galbenele ca sa se cicatrizeze", scria Galescu pe un jurnal online. Obiectivul expeditiei fiind realizat, exploratorii au fost readusi pe continent cu un elicopter si vor sosi acasa pe 25 aprilie.

» Un alt roman, Teodor Gheorghe Negoita, a ajuns la Polul Nord in urma cu 12 ani, impreuna cu o expeditie ruseasca.

Durata
Galescu si Dunca au plecat din Timisoara pe 11 aprilie. La plecare, Galescu a declarat ca vor parcurge distanta pana la Polul Nord pe schiuri in 20 de zile, dar obiectivul a fost atins in jumatate din timpul propus. Astfel, in noua zile au fost parcursi 246 de kilometri (130 in linie dreapta).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă