Proeuropeanul Emmanuel Macron și lidera extremei dreapta Marine Le Pen încep, luni, bătălia în turul doi al alegerilor prezidențiale, după victoria din primul tur de scrutin, care a avut loc duminică. Astfel, în cursa pentru președinția Franței au rămas doi candidați total opuși, însă care se consideră „antisistem”, informează AFP.
După o campanie dominată de răsturnări de situație și de suspans, primul tur al alegerilor a fost marcat de o participare masivă – aproximativ 80% dintre francezii cu drept de vot s-au prezentat la urne -, în urma căreia Emmanuel Macron (centru) s-a clasat pe locul pe locul întâi, cu 23,86%, urmat de lidera Frontului Național, cu 21% din voturi. Partidele tradiționale de dreapta și de stânga, pentru prima oară din 1958.
????????????????This is YOUR DAY, Once Proud #France!! ????????????????
????Globalization????
????Islamization????Vote MARINE LePEN✅#VoteLePen????????
— ZOLA for TRUMP!???????? (@InTheYear1611) April 23, 2017
Potrivit AFP, Emmanuel Macron pare bine plasat în vederea turului doi, în contextul în care cea mai mare parte a clasei politice, de dreapta şi de stânga deopotrivă, a îndemnat electoratul „să bareze” extrema dreaptă. Candidaţii înfrânţi François Fillon şi Benoit Hamon au anunţat că vor vota cu reprezentantul centrului.
Rezultatul suprinzător al primului tur a ajuns pe prima pagină a cotidianelor franceze. Astfel, ziarul de dreapta Le Figaro a titrat: „Dreapta K-O”. Cotidianul de stânga Libération a afișat o fotografie cu Emmanuel Macron, însoțită de titlul: „Într-un marş”. Pe prima pagină a ziarului comunist l'Humanité a apărut o fotografie cu Marine Le Pen, însoțită de mesajul „Niciodată!”.
Într-un editorial, redactorul-șef al publicației franceze Le Figaro descrie rezultatul primului tur de scrutin drept un „dezastru catastrofal”.
„Așadar, căpitanul a pierdut. Ceea ce era de neimaginat s-a impus. Imposibilul a devenit o realitate. Dreapta, care timp de cinci ani a încercuit socialiștii în toate alegerile, dreapta – căreia n-ar fi trebuit să îi scape victoria, a fost eliminată ieri. Pentru prima dată în istorie, nu va fi reprezentată în al doilea tur al alegerilor prezidențiale”, precizează Alexis Brézet.
LePen is the only hope for #France ???????? #MakeFranceSafeAgain #Jevote #Americans4LePen ???????????????? pic.twitter.com/ptEKOpc1YJ
— ᗷᗩᔕᗴᗪ ᑭᖇᎥᔕᑕᎥᒪᒪᗩ ???????? (@passionatechica) April 23, 2017
După anunțarea rezultatelor preliminarii, cei doi candidați și-au prezentat mizele turului doi: poziționarea în relație cu Europa și mondializarea.
Campaniile prezidențiale din Franța au fost marcate, periodic, de evenimente tragice, care uneori au dat naștere unor polemici legate de felul în care emoția colectivă a acționat în favoarea unui candidat, scrie Le Figaro, vineri, în ediția online. Cel mai recent eveniment a avut loc joi seara, pe bulevardul Champs-Elysees, la două zile după ce polițiștii francezi au dejucat un atentat terorist la Marseille.
La rândul său, lidera Frontului Național, Marine Le Pen, a precizat că „marea miză a acestor alegeri este mondializarea sălbatică, care ne pune în pericol civilizaţia”. Totodată, ea a avertizat susținătorii că au două opțiuni: să continue „pe calea dereglementării totale”, fie „aleg Franţa”.
„După calificarea lui Marine Le Pen în al doilea tur de scrutin al alegerilor, electoratul Frontului Național este convins că lidera formațiunii este pregătită să îl confrunte pe Emmanuel Macron în duelul final. Misiunea lui le Pen a fost îndeplinită: prin rezultatul din primul tur, ea confirmă ceea ce sondajele de opinie din campanie anunțau. Astfel, președinta Frontului Național trebuie să fie recunoscătoare, pentru că prima victorie anunță oportunități pentru alegerile legislative. Pentru extrema dreaptă, victoria liderei reprezintă un motiv de speranță”, precizează cotidianul Le Figaro, într-o analiză.
Emmanuel Macron și Marine Le Pen, doi outsideri care au trecut în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, ar putea decide viitorul Uniunii Europene. La alegerile din 7 mai, cei doi vor pune accent pe teme diferite.
Pe de altă parte, publicația Le Monde precizeză că pentru Marine Le Pen, rezultatul de duminică este una ambiguă, întrucât pentru Frontul Național este o victorie că a ajuns în turul doi al alegerilor, dar că lidera formațiunii nu a reușit să îl depășească pe Emmanuel Macron.
Macron and Le Pen are both in the second round. #franceelections #France2017 pic.twitter.com/mDWjAZyRNS
— Dave Bernhardt (@AstrobiologyGuy) April 23, 2017
„Foarte rar se întâmplă ca cele mai anticipate seri să fie cele mai de succes. La sediul Frontului Național, șampania a fost pusă la rece de mai multe luni, în pregătire pentru data de 23 aprilie, când președinta partidului, Marine Le Pen, a fost încununată cu succesul pentru care s-a pregătit ani la rând. Marine Le Pen bătut toate recordurile Frontului Național, duminică, obținând 21.4% din voturi. Astfel, ea s- clasat pe locul doi după candidatul En marche!, Emmanuel Macron, cu 23,9% din voturi”, ”, notează sursa citată.
Despre rezultatul lui Emmanuel Macron, Le Monde titrează: „Ascensiunea de necrezut a unui novice în politică”.
Cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din Franța participau la o ultimă dezbatere televizată, înainte de ieșirea la urne, duminică, atunci când un atacator a deschis focul asupra unor polițiști de pe Champs Elysee, cauzând moartea unui polițist și rănirea altor doi, dar și a unei turiste. În acest context, analiștii politici se întreabă ce impact ar putea avea incidentul de joi seara asupra rezultatului alegerilor, în condițiile în care aproximativ un milion de alegători sunt încă nehotărâți cu privire la persoana pe care o doresc la conducerea Republicii.
„În 31 august 2016, Emmanuel Macron părăsește Ministerul Economiei, unde a petrecut doi an (…). Prizonier al softului politic învechit, Francois Hollande nu a crzut că fondatorul En Marche!, care și-a creat partidul pe 6 aprilie 2016, ca fiind <<o mișcare a tineretului>>, are șanse să ajungă foarte departe. Mult timp în negare și incapabil să ințeleagă ruptura care s-a produs și care l-a aruncat pe <<micul Emmanel>> – numit astfel de Daniel Cohn-Benedit- în cursa pentru alegerile prezidențiale. <<M-a trădat în mod sistematic>>, a afirmat el, sec, în seara demisiei lui Macron”, informează Le Monde.