28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialDoi bolnavi de antrax

Doi bolnavi de antrax

La Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea a fost confirmat, sambata, diagnosticul de antrax la doua persoane internate la Sectia de boli contagioase. Este vorba de un barbat si de o femeie, sot si sotie, din satul Fagarasul Nou. Conducerea spitalului sustine ca ar fi o forma mai putin periculoasa a bolii – antrax cutanat.
Investigatiile intreprinse de autoritati au scos la iveala ca persoanele bolnave au sacrificat, in urma cu cateva zile, in propria gospodarie, o vitica bolnava si au consumat carnea. Din respectiva carne au mancat si cei doi copii ai familiei din Fagarasul Nou, dar acestia nu s-au imbolnavit. O parte din carnea animalului bolnav a ajuns in satul Dorobantu, din judetul Constanta, la rude ale celor din satul tulcean. Pana acum, doar cele doua persoane din Fagarasul Nou s-au imbolnavit, iar medicii sustin ca au raspuns pozitiv la tratamentul specific si ca se afla in afara pericolului.
Fiind vorba de forma cutanata a antraxului, se presupune ca pacientii au luat boala de la animal in momentul sacrificarii. Pericolul cel mai mare de transmitere a antraxului la om este atunci cand se jupoaie animalul sacrificat. Sporii bacteriei de antrax ajung in organismul celui care jupoaie animalul, daca acesta are leziuni pe pielea mainilor.
Autoritatile din judetul Tulcea au declansat o ancheta asupra medicului veterinar din comuna Topolog, care are in jurisdictie satul Fagarasul Nou. Acest demers a fost facut dupa ce s-a aflat ca in evidentele veterinare animalul de la care a fost raspandit antraxul la cele doua persoane ar fi fost vaccinat impotriva acestei boli. Specialistii sustin ca un animal vaccinat prezinta riscuri minime sa se imbolnaveasca de antrax – de aceea a aparut suspiciunea falsificarii evidentelor veterinare.

Sase suspiciuni la Constanta

Echipele sanitar-veterinare si cele ale Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ) Constanta au intrat in alerta. O parte din carnea animalului sacrificat in Tulcea a fost transportata la fiul unuia dintre localnici, in satul Dorobantu, comuna Nicolae Balcescu. Nicolae Gavrila, tulceanul care a sacrificat vitica, a instiintat medicii din Fagarasul (Tulcea) ca i-a dat carne si fratelui sau din Constanta. „Desi virusul nu a fost confirmat inca, celor sase care au intrat in contact cu carnea animalului bolnav li s-a administrat tratamentul profilactic. Este vorba despre cinci membri ai familiei si o vecina, care nu a consumat carnea respectiva, insa a intrat in contact cu ea. Pentru ca frigiderul lor era stricat, ea a luat-o si a depozitat-o acasa”, a explicat dr. Mihaela Dinisov. Copiii familiei din Dorobantu, in varsta de 12 si 13 ani, au fost trimisi la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta, pentru analize, deoarece prezentau stari febrile si tuse. „In urma cu cateva zile, acestia urmasera un tratament cu antibiotice. Se pare ca a fost vorba despre o raceala nevindecata inca. Nu s-a confirmat antraxul”, a mai declarat directorul medical adjunct al ASPJ Constanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă