3.7 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialDoi americani prinşi în România, găsiţi vinovaţi în SUA de terorism

Doi americani prinşi în România, găsiţi vinovaţi în SUA de terorism

Doi americani prinşi în România, la 10 februarie 2011, au fost găsiţi vinovaţi în Statele Unite ale Americii pentru oferirea de sprijin militar talibanilor şi conspirare în achiziţionarea unor rachete anti-aeriene, informează, sâmbătă, Poliţia Română, citată de Realitatatea.net.

Cetăţenii americani Alwar Pouryan şi Oded Orbach, care fuseseră daţi în urmărire internaţională de către autorităţile americane, au fost prinşi în Bucureşti, la 10 februarie 2011, ulterior fiind extrădaţi în SUA.

Aceştia au fost găsiţi vinovaţi de o instanţă din New York, pentru oferirea de sprijin militar talibanilor şi conspirare în achiziţionarea unor rachete anti-aeriene, urmând ca sentinţa să fie pronunţată în septembrie.

“Doi americani, depistaţi în România de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, sub coordonarea DIICOT, au fost găsiţi vinovaţi, la New York, pentru oferirea de sprijin militar talibanilor şi conspirarea în achiziţionarea unor rachete anti-aeriene. Şedinţa pentru pronunţarea sentinţei va avea loc la data de 4 septembrie a.c.”, a precizat Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

Cei doi cetăţeni americani au fost prinşi la Bucureşti de către poliţiştii Serviciului Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, după ce autorităţile americane au anunţat Biroul Naţional Interpol Bucureşti că aceştiau sunt daţi în urmărire internaţională.

În această cauză, autorităţile judiciare americane au făcut cercetări faţă de şapte persoane, pentru participare la o conspiraţie în vederea acordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

“În sarcina acestora s-a reţinut că au intenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şi heroină), provenind din Africa de Vest, precum şi arme letale, în scopul sprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan”, a precizat Poliţia Română.

Ceilalţi cinci inculpaţi au fost arestaţi în Monrovia, Liberia, la 10 şi 12 februarie 2011.

Pe numele inculpaţilor au fost emise mandate de arestare de către instanţa din New York.

Anchetatorii au stabilit că Alwar Pouryan şi Oded Orbach au stabilit o întâlnire la Bucureşti, “pentru punerea la punct a activităţii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncătoare de grenade, echipamente de vizionare nocturnă, puşti cu lunetă, carabine automate AK-47, M16, care urmau să servească pentru susţinerea mişcării insurgente talibane din Afganistan”, potrivit Poliţiei Române.

Reuşita acţiunii a fost rezultatul cooperării dintre procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al statului New York şi Drug Enforcement Administration.

Preet Bharara, procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York, şi-a exprimat aprecierea faţă de profesionalismul de care au dat dovadă poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi cei ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, a mai arătat Poliţia Română.

Alături de Alwar Pouryan şi Oded Orbach au fost cercetaţi de către autorităţile americane Maroun Saade, Walid Nasr, Francis Sourou Ahissou, Corneille Dato şi Martin Raouf Bouraima.

Oded Orbach, zis “Dedy” sau “Jesse” şi Alwar Pouryan, zis “Allan” sau “Alberto”, alături de Maroun Saade, ar fi organizat întâlniri cu agenţii sub acoperire ai Agenţiei Americane Antidrog (DEA) în România din octombrie 2010, se preciza într-un comunicat de presă al procurorului general din Manhattan, statul New York.

“În timpul întâlnirilor din Ghana, Ucraina şi România, la începutul lui octombrie 2010, inculpaţii Saade, Orbach şi Pouryan au fost de acord, în repetate rânduri, să vândă arme, inclusiv rachete sol-aer, agenţilor sub acoperire, pentru a sprijini talibanii din Afganistan. Saade l-a prezentat pe agentul sub acoperire lui Pouryan, pe care Saade l-a descris ca fiind un traficant de arme afiliat Hezbollah. Astfel, agentul sub acoperire a aranjat o serie de întâlniri cu Pouryan şi Orbach în timpul cărora cei doi au discutat caracteristici, preţuri şi modul de folosire al diferitelor tipuri de arme, incluzând, printre altele, rachete sol-aer, rachete anti-tanc, lansatoare de grenade, mitraliere AK-47 şi M-16”, se arăta, în februarie 2011, în comunicatul citat.

De asemenea, Saade şi ceilalţi patru membri ai grupării s-ar fi ocupat de întâlnirile privind traficul de droguri începând din vara lui 2010.

Membrii reţelei ţineau legătura cu agenţii americani sub acoperire prin telefon, e-mail sau întâlniri între patru ochi, care ar fi avut loc în Benin, Ghana, Ucraina şi România.

Cele cinci persoane arestate la Monrovia nu au intrat niciodată în contact cu talibanii din Afganistan, deoarece au căzut în capcana întinsă de agenţii DEA, care au pretins că sunt terorişti.

Planul consta în primirea la Benin a câtorva tone de heroină produsă de talibani în Afganistan, pe care să le transporte în Ghana, apoi în Statele Unite, unde drogurile urmau să fie vândute. Suma obţinută în urma vânzării urma să fie trimisă presupuşilor talibani, care ulterior ar fi cumpărat arme, în special rachete sol-aer sau anti-tanc şi mitraliere AK-47 sau M-16.

Potrivit procurorului Districtului Sud din New York, Preet Bharara, suspecţii “erau dispuşi să livreze milioane de dolari obţinuţi din droguri şi arme mortale unor persoane pe care le credeau a fi talibani”.

 

Cele mai citite

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...

Big Brother te veghează? Aplicaţia Signal îţi ascunde numărul!

Signal, aplicația de mesagerie criptată cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate și securitate, a anunțat lansarea unei funcții revoluționare, menită să îmbunătățească...

FSB acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă