4.7 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialAnchetă la Spitalul CF 2, în legătură cu transfuzia greșită. Amendă de...

Anchetă la Spitalul CF 2, în legătură cu transfuzia greșită. Amendă de 700 de lei pentru asistenta care s-a ocupat de pacientă

UPDATE 14.00: Inspectorii Sanitari din cadrul DSP București au decis sancționarea asistentei care a etichetat greșit proba de sânge prelevată de la pacienta care a primit o transfuzie greșită. Ea a primit o amendă de 700 de lei, informează Digi24.

„Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei Sanitare Publice (DSP) Bucureşti au decis sancţionarea unei asistente de la Spitalul CF2 cu suma de 700 de lei. În acelasi timp, DSP Bucureşti sesizează Colegiul Medicilor pentru continuarea investigaţiilor conform atribuţiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a răspunde la întrebarea dacă vina pentru incidentul transfuzional este de atribuit şi unui medic sau nu”, se arată într-o informare de presă transmisă marţi, agenției Mediafax.

Ministerul Sănătăţii a mai transmis că va continua investigaţiile în acest caz, în perioada următoare. „Următorul termen de verificare a spitalului este de 15 zile, începând cu ziua de vineri 29 iulie, când DSP va controla dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea unităţii de transfuzii”, se mai arată în informare.

11.18: Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a declarat, marți, că așteaptă concluziile inspectorilor privind persoanele responsabile pentru transfuzia greșită de la Spitalul CF 2, potrivit Digi24.

Acestea ar putea fi publicate marți după-amiază. Totodată, inspectorii ar putea aplica mai multe sancțiuni.

————

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi Poliţia Transporturi ridică, marți dimineața, documente de la Spitalul CF 2 din București, în dosarul deschis după ce o femeie a primit o transfuzie de sânge greșită, informează Mediafax.

Ancheta vizează o posibilă faptă de vătămare corporală din culpă şi a fost deschisă ca urmare a unei sesizări din oficiu.

Pacienta, în vârstă de 39 de ani, a fost internată cu diagnosticul de cancer col uterin la Spitalul CF 2. Ea a primit, marţi, o transfuzie cu grupa sangvină AB4 pozivit, în condiţiile în care ea are grupa sangvină 0 pozitiv. La aproximativ o oră şi jumătate după intervenţia chirurgicală, s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie, iar pacienta a fost transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare şi a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Vineri a fost mutată de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar.

Citește și: Starea pacientei care a primit transfuzie cu o grupă greșită de SÂNGE s-a agravat. Parchetul a deschis dosar PENAL

Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă şi a descoperit că unitatea de transfuzii a spitalului nu era autorizată şi că a fost vorba de o eroare a etichetării testelor pretransfuzionale.

Onspectorii sanitari au mai probat faptul că unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizată conform normelor legale în vigoare şi că nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv în sala de operaţii, iar registrele şi evidenţele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.

Citește și: Concluziile inspectorilor sanitari în noul caz de transfuzie greșită de la spitalul CF 2

Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unităţii de transfuzii – în termen de 15 zile – având în vedere că deficienţele de dotare sunt minore, iar restul de măsuri ce trebuie luate se referă la procedurile interne. La expirarea termenului de 15 zile, inspectorii sanitari vor efectua o nouă verificare a UTS.

Citește și: Un nou caz de transfuzie greşită de sânge la un spital din Bucureşti

 

 

Cele mai citite

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă