9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDOCUMENTE Ce scrie USL în cererea de SUSPENDARE a lui Băsescu

DOCUMENTE Ce scrie USL în cererea de SUSPENDARE a lui Băsescu

UPDATE: USL susţine, în documentul de suspendare, că preşedintele Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc, iar perseverenţa acestuia în a încălca Legea fundamentală “demonstrează o atitudine iremediabilă”, care îndreptăţeşte solicitarea de suspendare, potrivit Mediafax.

CITEŞTE MAI MULTE AICI: USL: Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc

UPDATE: USL susţine, în documentul prin care solicită suspendarea din funcţie a preşedintelui, că Traian Băsescu “a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie”, potrivit Mediafax.

CITEŞTE MAI MULTE AICI: USL: Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor

UPDATE: USL susţine, în cererea de suspendare a preşedintelui, Traian Băsescu a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate, potrivit Mediafax.

CITEŞTE MAI MULTE AICI: USL: Preşedintele a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate

UPDATE: USL susţine, în documentul prin care solicită suspendarea din funcţie a preşedintelui, că Traian Băsescu “a uzurpat rolul prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului”, potrivit Mediafax.

CITEŞTE MAI MULTE AICI: USL: Băsescu a uzurpat rolul premierului şi s-a substituit în atribuţiile Guvernului

UPDATE:   Preşedintele Traian Băsescu a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, instigând totodată la nerespectarea legii, susţine USL în documentul de suspendare a şefului statului, scrie Mediafax.

CITEŞTE MAI MULTE AICI: USL: Băsescu a încălcat repetat separaţia puterilor în stat şi independenţa justiţiei


USL susţine în documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui că Traian Băsescu “a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale”, a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC şi a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei, potrivit Mediafax.

USL susţine, în document, că preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală.

DESCARCĂ AICI DOCUMNETUL PENTRU SUSPENDAREA DIN FUNCŢIE A PREŞEDINTELUI

În opinia USL, o acţiune a lui Traian Băsescu aflată în afara Constituţiei este decizia de a trimite Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

“El şi-a asumat astfel din nou rolul Guvernului, inversând rolurile prevăzute de Constituţie, care stabileşte că propunerea privind revizuirea legii fundamentale revine Guvernului”, se arată în document.

CITEŞTE ŞI USL incepe procedura de SUSPENDARE a lui Traian Basescu. Cererea de suspdendare a preşedintelui a fost depusă. Votul ar putea avea loc vineri

USL aminteşte că, potrivit art. 150 alin. 1 din legea fundamentală, “revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot”.

“În cazul de faţă proiectul de revizuire a fost trimis de către Preşedinte către Guvern care l-a restituit Preşedintelui. Curtea Constituţională a constatat elemente de neconstituţionalitate, dar Preşedintele a decis totuşi să trimită proiectul de revizuire către Parlament”, menţionează USL.

Uniunea menţionează şi o declaraţie a preşedintelui Băsescu din 21 iunie 2011: “În ceea ce priveşte partea a doua a discuţiilor cu coaliţia majoritară. Am stabilit ca, în cel mai scurt timp, adică imediat după sosirea la Cotroceni a hotărârii Curţii Constituţionale, să înaintez Parlamentului, Camerei Deputaţilor proiectul de revizuire a Constituţiei, având ca principal obiectiv respectarea votului românilor la referendumul din noiembrie 2009. Este obiectivul la care m-am angajat şi pe care îl voi respecta”.

USL susţine că procedura pusă în practică de preşedinte “este în mod evident o încălcare gravă a Constituţiei, atât în ceea ce priveşte demararea sa, de la Preşedinte, şi nu de la Guvern, cât şi nesocotirea deciziei Curţii Constituţionale privind conformitatea proiectului cu legea fundamentală, care este obligatorie”.

“Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le «vizite» înaintea unor decizii importante”, se mai arată în document.

Conform acestuia, preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav prevederile constituţionale când a declarat public, în data de 16 noiembrie 2011, că regimul personal instaurat de domnia sa nu intenţionează să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

“Anunţul public făcut de parlamentarii PNL si PSD că se vor adresa Curţii Constituţionale, reclamând decizia conform căreia Guvernul va îngheţa pensiile şi salariile bugetare pe parcursul anului 2012, a fost urmat de o vizită surpriză la Curtea Constituţională a Preşedintelui Traian Basescu, într-o evidentă încercare de a pune presiune pe judecătorii Curţii. La putin timp, într-o intervenţie radiofonică la postul public, Traian Băsescu declara cu vădita lipsă de respect faţă de autoritatea Curţii şi faţă de Constituţie că nicio altă decizie a CCR nu va schimba radical hotărârea Coaliţiei de a menţine îngheţarea salariilor şi pensiilor, pe parcursul anului 2012”, arată USL.

USL menţionează în acest sens o declaraţie a lui Traian Băsescu din 16 noiembrie 2011: “Indiferent care este rezultatul la Curtea Constituţională (al contestării deciziei de îngheţare a pensiilor şi salariilor la stat în 2012 – n.red.), bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti. Putem trăi împrumutând bani pentru Guvern – dar ar fi uşor să facem pe generoşii, condamnând ţara pentru anul viitor. Am mai trăit experienţa asta în 2007 şi 2008”.

USL susţine că “astfel de fapte şi declaraţii reprezintă, fără echivoc, sfidarea şi încălcarea gravă a prevederilor constituţionale care statuează clar şi de necontestat supremaţia deciziilor Curţii Constituţionale”.

În document sunt citate art 147 – “Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept” – şi art 1. alin. 5 – “În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”.

În opinia USL, “declaraţiile Preşedintelui denotă încă un aspect de natură să determine gravitatea faptei de încălcare a Constituţiei”.

“Rolul esenţial al Preşedintelui României este acela de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a instituţiilor statului. Ori prin declaraţiile sale, acesta nu doar că nu respecta prevederile constituţionale, dar îndeamnă public la nerespectarea acestora, fapt de o gravitate sporită. De altfel, acest ultim atac la adresa Curţii se încadrează într-o serie de declaraţii ale domniei sale de natură să ducă în derizoriu Curtea Constituţională acestea culminând cu afirmaţia conform căreia «CCR acţionează ca o instituţie penibilă. Şi acum regret enorm creşterea TVA»”, adaugă USL.

USL mai arată că preşedintele l-a numit la Curtea Constituţională pe Petre Lăzăroiu, pentru un al doilea mandat, cu încălcarea prevederilor art. 142, alin. 2 din Constituţie, care prevede că mandatul membrilor Curţii nu poate fi reînnoit.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă