Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO. Presa internațională despre Fidel Castro: Un personaj simbolic, dar care le-a creat probleme președinților Statelor Unite

Moartea fostul lider cubanez Fidel Castro este prezentată amplu de mass-media occidentală.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 26.11.2016 - 15:52

Moartea fostul lider cubanez Fidel Castro este prezentată amplu de mass-media din Statele Unite.

Jurnaliștii americani îl prezintă drept un personaj simbolic pentru perioada comunistă, un "lider represiv" și care i-a "chinuit" pe șefii de stat americani cu care a fost contemporan, notează sâmbătă AFP.


Citește și: BBC: Particularitățile comunismului din Caraibe. Ce progrese a făcut Cuba sub conducerea lui Fidel Castro

Fidel Castro a pus în funcțiune un sistem comunist original, inițial dur, apoi din ce în ce mai flexibil, unele reforme fiind acceptate pentru a-i asigura continuitatea la putere... citește mai departe aici ...


"El a adus Războiul Rece în emisfera vestică, a chinuit 11 președinți și a adus lumea în pragul războiului nuclear'", subliniază New York Times, subliniind '"importanța'" pentru secolul XX a acestei 'figuri internaționale' care a condus o  insulă din Caraibe cu 11 milioane de locuitori.

În opinia jurnaliștilor de la Los Angeles Times, Fidel Castro a fost 'o figură revoluționară emblematică a cărei influență s-a resimțit mult dincolo de Cuba'. Un punct de vedere împărtășit de Miami Herald, pentru care 'umbra' lui Castro s-a întins timp de aproape o jumătate de secol peste America Latină și lume.

Pentru criticii săi, amintește Washington Post, Fidel Castro a fost 'un lider represiv care și-a transformat țara într-un gulag'.

Rămâne de văzut dacă decesul lui Fidel Castro va provoca schimbări importante în politica din Cuba. Opinia lui Peter Schechter, expert al centrului de analize Atlantic Council de la Washington, este aceea că stabilitatea va prevala, susține AFP citată de Agerpres.

Cedându-i puterea fratelui său Raul, Fidel Castro i-a dat acestuia 'în mod clar' întreaga libertate de acțiune, afirmă expertul Peter Schechter. În opinia acestuia, apropierea Cubei de SUA, inițiată de Raul, nu ar fi putut avea loc sub Fidel Castro.


Citește și: VIDEO. Fidel Castro a fost prietenul lui Ceaușescu timp de 17 ani. Cuba a fost prima țară din America Latină vizitată de dictatorul român

Citește totul despre:

Comentarii

loading...