4.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodAnaliză BBC: Particularitățile comunismului din Caraibe. Ce progrese a făcut Cuba sub...

Analiză BBC: Particularitățile comunismului din Caraibe. Ce progrese a făcut Cuba sub conducerea lui Fidel Castro

“Comunismul de tip caraibian” a avut efecte pozitive, în anumite domenii, în Cuba, pe timpul cât țara a fost condusă de Fidel Castro, relevă o analiză publicată de BBC.

Fidel Castro a pus în funcțiune un sistem comunist original, inițial dur, apoi din ce în ce mai flexibil, unele reforme fiind acceptate pentru a-i asigura continuitatea la putere.


Citește și: FOTO+VIDEO. Fidel Castro a fost prietenul lui Ceaușescu timp de 16 ani. Cuba a fost prima țară din America Latină vizitată de dictatorul român

50.000 de locuitori ai Cubei, avându-l în frunte pe Fidel Castro, i-au întâmpinat la Havana, în anul 1973, pe Nicolae și Elena Ceaușescu. „Binevenido Companero Ceauşescu!” au scandat cubanezii lui Castro…citește mai departe aici…

După ce Fidel Castro a răsturnat dictatura militară de la Havana și a preluat conducerea, “Cuba a înregistrat unele realizări impresionante în plan intern”, notează BBC. Astfel, “serviciile medicale decente au devenit disponibile gratuit pentru întreaga populație, iar rata mortalității infantile din Cuba a scăzut sub cea din alte țări, mai dezvoltate”.

În ultima perioadă a guvernării sale, Fidel Castro a permis chiar o relaxare a relațiilor Cubei cu statele occidentale și cu Vaticanul. După ce a fost ales ca Suveran Pontif, în anul 1978, Papa Ioan Paul al doilea a condamnat încălcarea drepturilor omului în Cuba, inclusiv a libertății religioase. Dezghețul relațiilor cu Castro s-a produs în anul 1998, când Papa a vizitat Cuba.

Castro era hotărât să dețină puterea unică, dar starea de sănătate nu i-a mai permis acest lucru. La 31 iulie 2006, cu doar câteva zile înainte de împlinirea a 80 de ani, Fidel Castro a transferat temporar puterea către fratele lui, Raul Castro, în perioada în care a suferit o intervenție chirurgicală de urgență.

În iulie 2010, Fidel Castro a reapărut în viața publică a Cubei și a prezentat un interviu televizat, în care a discutat despre tensiunile Statelor Unite cu Iranul și Coreea de Nord din SUA. O lună mai târziu, Fidel Castro, a rostit din nou un discurs în Adunarea Națională, după patru ani de absență, cerând SUA să nu ia măsuri militare împotriva Iranului sau Coreei de Nord și avertizând, în caz contrar, asupra riscului unui război nuclear.

Totuși, atunci când a fost întrebat dacă Fidel Castro poate reveni la putere, ministrul Culturii, Abel Prieto, a declarat pentru BBC: „Eu cred că el a fost întotdeauna în viața politică a Cubei, dar el nu mai este în guvern”.


Citește și: FOTO+VIDEO. A murit Fidel Castro, la 90 de ani. Ultimul lider comunist supraviețuitor al Războiului Rece putea să declanșeze Al Treilea Război Mondial, din cauza ”Crizei rachetelor”


 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Trump o nouă numire în echipa sa de la Casa Albă

Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Ucraina şi Rusia,...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Studiu: Doar 22,1% dintre angajatori sunt pe deplin mulțumiți de colaborarea cu generația Z

Un sondaj realizat de platforma eJobs.ro și citat de Ziarul Financiar evidențiază percepțiile mixte ale angajatorilor din România față de tinerii din generația Z...
Ultima oră
Pe aceeași temă