Primul act al capitulării a fost semant la Reims, în Franța, la ora 02:41 a zilei de 7 mai 1945. Capitularea necondiționată a forțelor germane a fost semnată de generalul Alfred Jodl, din partea Înaltul Comandament al Forțelor Armate și de reprezentantul noului Președinte al Reichului, Marele Amiral Karl Dönitz. În ciuda faptului că marea majoritate a comandanților militari germani s-au supus ordinului de capitulare, au existat și excepții. Cea mai importantă forță care a refuzat să capituleze a fost Grupul de Armate Centru de sub comanda mareșalului Ferdinand Schörner care promovat Comandant Suprem al Forțelor Armate pe 30 aprilie prin testamentul lui Adolf Hitler.
VEZI ŞI GALERIE FOTO & VIDEO. Cât a costat cel de Al Doilea Război Mondial
Pe 8 mai, Schörner a părăsit postul său de comandă și a fugit în Austria. Uniunea Sovietică a organizat Ofensiva Praga, care a dus la capitularea pe 11 mai a Grupului de Armate Centru. După semnarea acestui act al capitulării, Înaltul Comandament a emis ordine către toate forțele armate de sub comanda sa, cerându-le să înceteze toate operațiunile exact la ora 23:01 Ora Europei Centrale a zilei de 8 mai 1945.
VEZI ŞI GALERIE FOTO. Cum arăta Ploieştiul înainte de cel de Al Doilea Război Mondial
Singurul reprezentant al ruşilor de la Cartierul General Aliat de la Rheims a fost generalul Ivan Susloparov, ofițerul de legătură al Armatei Roșii cu Aliații occidentali. Sarcinile și autoritatea generalului Susloparov nu erau prea clare și el nu a avut la dispoziție mijloacele necesare pentru a lua legătura Kremlinul. Cu toate acestea a semnat actul din partea URSS-ului. El a făcut o notă, conform căreia acest act al capitulării poate fi înlocuit cu unul nou în viitor. Iosif Stalin a fost nemulțumit de condițiile în care a fost semnat actul capitulării şi spunea că Germania trebuia să capituleze doar în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii și a insistat ca actul de la Rheims să fie considerat doar unul preliminar, ceremonia finală urmând să fie semnată la Berlin, unde se afla cartierul general al mareșalului Gheorghi Jukov.
VEZI ŞI GALERIE FOTO. Iaşi, capitala României în timpul Primului Război Mondial
Al doilea act al capitulării a fost pe 8 mai după într-o suburbie a Berlinului. Ceremonia semnării a avut loc într-o vila din Karlshorst, unde acum se află Muzeul Rus de război. Reprezentanții URSS, Regatului Unit, Franței și SUA au sosit la scurtă vreme după miezul nopții. După ce mareșalul Jukov a deschis ceremonia, reprezentanții germani au semant Actul final al capitulării necondiționate a Germaniei, care a intrat în vigoare la ora 23:01 ora Europei Centrale.
video: youtube.com
(sursa: wikipedia.org)