Medicul Gheorghe Burnei afirmă, într-un comunicat transmis presei, că nu a condiționat niciodată actul medical, că banii lăsați de pacienți fără știrea sa erau folosiți pentru a cumpăra mâncare cadrelor medicale cu care lucra și că, prin decizia de a rămâne să opereze în România, a adus economii Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.
"Nu am condiționat niciodată actul medical. Am refuzat constant ceea ce toți pacienții și rudele acestora oferă în toate spitalele din țară. Dacă aceștia au lăsat bani din proprie inițiativă, deseori și fără știrea mea, i-am folosit pentru a cumpăra mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operații, peste program. În mod normal, eu trebuia să fiu activ de la 8,00 la 13,00 în fiecare zi, pe când eu eram zilnic prezent la spital de la 6,00—7,00 dimineața până la puțin ora 17:00, deseori până la miezul nopții. Trebuia să fac în jur de 15 consultații și 1-2 operații pe săptămână, iar eu îmi făceam «norma» lunea. Nu am făcut medicină pentru bani și nu am cerut niciodată nimic de la nimeni", susține Gheorghe Burnei într-un comunicat de presă transmis luni.
Medicul spune că ortopedia este viața sa și că ultimele 8 luni au fost un coșmar pentru că "totul este ireal de nedrept".
"Însă chiar și în aceste momente de grea încercare (…) nu regret decizia de a rămâne în țara mea și de a-mi aduce contribuția salvând mii de copii și aducând economii de milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate și românilor operați, care altfel ar fi trebuit să plătească o parte din costurile cu spitalele din străinătate. Decizia de vineri a Tribunalului este o primă dovadă că adevărul iese la iveală și am încredere că mi se va face dreptate atât mie, cât și tuturor doctorilor sau asistentelor, care pot fi acuzați în orice moment de luare de mită", a mai declarat Burnei.
Tribunalul București a decis vineri, 25 august, că medicul ortoped Gheorghe Burnei, trimis în judecată pentru că ar fi primit mită de la pacienți, poate profesa din nou în spitalele publice, inclusiv la Spitalul "Marie Curie".
Decizia nu este însă definitivă, iar procurorii o pot contesta.