-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialDobroeşti: "În comuna asta, totul e cu mită"

Dobroeşti: „În comuna asta, totul e cu mită”

În timpul flagrantului, edilul-şef al comunei Dobroeşti a încuiat în Primărie un procuror şi mai multi agenţi anticorupţie. Acum, el este cercetat pentru ultraj şi lipsire de libertate.

 

Comuna ilfoveană Dobroeşti, până acum cunoscută bucureştenilor pentru cartierul China Town, în vecinătatea căruia se află, şi pentru gradul ridicat de infracţionalitate, a început să câştige, în ultimii ani, notorietate şi de pe urma edililor săi. Dacă în 2006 primarul localităţii anunţa că a fost comandată asasina­rea sa, acum acelaşi edil a tulbu­rat apele comunei după ce joia trecută a sechestrat un procuror şi mai mulţi agenţi ai Direcţiei Generale Antico­rupţie în primărie. Oamenii legii tocmai prinseseră un funcţionar al primăriei în fla­grant, în timp ce primea mită 10.000 de lei de la o localnică. Valentin Condu a intrat val-vârtej în primărie şi, deşi procurorul şi agenţii s-au legitimat, edilul a vrut să vadă ordinele de serviciu. Când nu le-a primit a găsit soluţia: i-a închis pe toţi în sediu şi a sunat la 112. Totul a pornit, potrivit lui Valentin Condu, primar în Dobroeşti din 2004, de la „nişte hoţi de apă”. Mai exact, o familie ar avea două branşamente la reţeaua de apă, dar a declarat numai unul.

„Astă-iarnă s-a spart cel pe care-l declarase şi nu ne-a mai plătit nimic. Ne-am gândit că e imposibil ca o vilă ca aia să consume doar apă de la puţ”, spune primarul cu mâinile-n sân. Discuţia se poartă în faţa vilei sale, cu porţile de fier închise. Fruntea edilului se încreţeşte când vine vorba despre oamenii legii pe care i-a încuiat, în urmă cu trei zile, în primărie. Oricum, cuvântul „sechestrare” i se pare „prea mult, pentru că s-a exagerat din cale-afară”. Referatul procurorilor îl contrazice: „Învinuitul Condu Va­lentin a împiedicat organele de urmărire penală să părăsească încăperea”. Apoi, edilul i-a cerut paznicului să încuie uşa de acces a primăriei şi a păstrat cheia asupra sa, nepermiţându-le oamenilor legii să iasă timp de 15 minute.

 

„Dacă nu era flagrant, era chitanţă”

Edilul era pe teren, cu treabă prin localitate, când l-a sunat, precipitat, portarul de primărie, „că vin să-l ia pe Marius”, un funcţionar. „Am găsit o cameră plină cu civili, unul filma cu o cameră video. S-au legitimat, dar le-am cerut şi ordin de serviciu. Aveam dubii cu privire la cât de oficială era misiunea. Putea fi luată şi ca echipa lui Jugaru, mi-a trecut prin minte că ar putea fi o farsă, o glumă”, povesteşte edilul. Acum, după ce el şi viceprimarul au fost acuzaţi de ultraj, lipsire de libertate şi, posibil, favorizarea infractorului, iar funcţionarul Marius Săbău de luare de mită şi distrugere de documente, s-a convins că n-a fost o glumă. Despre ceea ce procurorii spun că e mită primarul spune însă că ar fi datoria localnicei către primărie, pentru că a folosit apă fără să plătească. În ceea ce priveşte lipsa unei chitanţe, Va­lentin Condu susţine că urma să fie eliberată, dar au intervenit agenţii. „Dacă nu era flagrant, era chitanţă”, spune primarul.

 

„Hoaţa de apă”: „Mafia dictează în Dobroeşti”

Povestea spusă de Roxana Pavelescu, adică denunţătoarea sau „hoaţa de apă”, cum o alintă oficialii primăriei, sună cu totul altfel. „Mi-au cerut mită funcţionarul şi viceprimarul, mi-au zis să nu mă pun cu primarul, că naşul lui e senator. Mi-au zis că aş avea două branşamente, dar ei ştiu foarte bine care vilă ce branşament are, că doar ei l-au pus! Dosarul era o făcătură, că aici dictează mafia”, spune femeia de pe terasa vilei din „Cartierul cu flori”, unde casele mândre ale Dobroeştiului par să le facă în ciudă celor din Pipera. Tânăra a depus plângere la poliţie şi i-a ajutat pe procurori să organizeze flagrantul. „Nu am mai suportat! În comuna asta totul e cu mită! Am zis că le dau şi eu, dar nu 100 de milioane, că n-am! Dar ei nu şi nu! Mă hăituiau ca pe un câine”, spune tânăra. 

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă