19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDoar 15% dintre investitorii la bursa mai sunt optimisti

Doar 15% dintre investitorii la bursa mai sunt optimisti

Indicele de incredere al investitorilor in atingerea obiectivelor investitionale la Bursa de Valori a inregistrat o noua valoare minima la sfarsitul lui Ianuarie, se arata in Studiul "Sentimentul Pietei de Capital – Februarie 2009" realizat de Prognosis.ro. Doar 15% din cei care ruleaza bani pe bursa mai sunt optimisti sau foarte optimisti ca in urmatoarele 6 luni vor reusi sa isi atinga obiectivele de investitii.

Asteptarile pe termen "1 luna" privind evolutia indicelui BET FI sunt in scadere considerabila fata de finalul anului trecut. Majoritatea investitorilor si expertilor se asteapta la o luna februarie cu scaderi pe principalii indici.
Pe termen de 6 luni, sentimentul privind indicele BET FI se afla la valorile minime din ultimul an (42,1 pentru investitori, 32,4 pe experti).
Asteptarile pe termen mediu (6 luni) se mentineau, in mod traditional, peste nivelul de optimism pe termen scurt (1 luna).
Pentru prima oara, la sfarsitul lunii Ianuarie, numarul taurilor (optimistilor) pe indicele BET FI pe termen de 6 luni este depasit semnificativ de cel al ursilor (pesimistilor).
Aceasta repozitionare fata de evolutia pe termen mediu a BET FI se face simtita si in declinul sectorului financiar ca target favorit al investitiilor pentru urmatoarea jumatate de an.

Valori minime istorice inregistreaza si Indicatorii de Sentiment pe 6 luni pentru ceilalti doi indici masurati. Daca asteptarile privind evolutia pe termen scurt a cunoscut fluctuatii, cu scaderi si reveniri bruste, pe termenul "6 luni" optimismul s-a erodat constant si consistent in ultimul an de zile.
Este perioada in care perspectiva asupra duratei declinului bursei a evoluat de la termen scurt catre termene mai lungi.

Viitorul nefavorabil al trendurilor bursei a zdruncinat in cazul investitorilor increderea investitorilor, acestora in capacitatea de a-si atinge obiectivele de investitii la Bursa in urmatoarele 6 luni.
21% dintre investitori considera ca niciunul din sectoarele prezente pe bursa de valori nu va avea o crestere care sa justifice investitii in companiile dintr-un anumit domeniu.
Desi pe un trend descendent, sectorul financiar ramane inca in preferintele investitorilor (17.4%), urmat de "utilitati" (15.2%).
Nimeni nu mai pariaza astazi pe domeniul constructii/ imobiliar (0% in luna Ian 09!), sector care in luna martie a anului trecut era inca favoritul a aproape 30% din respondenti.

Expertii par sa se fi resemnat deocamdata cu lipsa de perspectiva a sectorului financiar (doar 10,2 % considera ca va fi cel mai performat in urmatoarele 6 luni) . Increderea in reabilitarea acestui sector a scazut constant si semnificativ in ultimul an (de la 40% in luna Mai08).
"Utilitatile " inregistreaza si in aceasta luna un scor ridicat  (23,7%), fiind astfel prima optiune sectoriala a expertilor.

 "La sondajele noastre participa in mod curent peste 50 de brokeri si 200 de investitori activi, care se intereseaza zilnic de starea bursei, sunt la curent cu stirile si evenimentele, si sunt cei mai in masura sa estimeze gravitatea crizei si repercusunile ei pe piata de capital. Peste 50% dintre acestia NU MAI SPERA sa-si atinga obiectivele investitionale in urmatoare 6 luni. Din punct de vedere al emotiilor, piata este in asteptare. Avem toate conditiile pentru ca, odata ce un prim pas va fi facut, sa se declanseze o reactie in lant", explica Vlad Ionescu de la Prognosis.ro.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă