21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDoar 1,42% din bucuresteni au calcat pragul bibliotecii publice

Doar 1,42% din bucuresteni au calcat pragul bibliotecii publice

Cu fiecare an care trece, mai ales datorita exploziei mass-media audio-video si Internetului, pragurile bibliotecilor publice sunt tot mai putin calcate de catre romani. De exemplu, la nivelul intregului an 2006 Biblioteca Metropolitana Bucuresti a avut 27.276 de utilizatori, ceea ce inseamna doar 1,42% din populatia-tinta a Bucurestiului – 1.926.000 de locuitori. Elevii si studentii sunt cei care merg cel mai mult si intr-un procent covarsitor la bibliotecile publice. Motivul principal al acestora este, evident, faptul ca sunt in procesul educational. Daca ne referim la Biblioteca Metropolitana Bucuresti, anul trecut, din totalul utilizatorilor, 57,29% au fost elevi si studenti (41,55% elevi si 15,74% studenti).
Si cum de anul trecut s-a instituit un nou sistem de gestionare a utilizatorilor – permis unic pe cinci ani, valabil in toate filialele si sediul central, numarul celor care merg la biblioteca pare sa fie mai mic, eliminandu-se paralelismul inscrierilor multiple.
Structura utilizatorilor: • profesii intelectuale – 10,57% • functionari, tehnicieni, maistri – 5,61 % • profesii liberale – 1,55% • muncitori – 5,43% • elevi – 41,55% • studenti – 15,74% • pensionari – 12,87% • casnice – 3% • someri – 1,02% • alte categorii – 2,70%. Din punctul de vedere al structurii etnice, 99,58% din utilizatori sunt romani si doar 0,43% de o alta etnie.

Filialele, insuficiente si dezechilibrat amplasate

Asa cum era de asteptat, si la capitolul biblioteci publice raportat la populatie stam rau, cu mult sub practicile din Uniunea Europeana. De fapt, nici macar legislatia interna nu suntem in stare s-o respectam. Potrivit Legii nr. 334/2002 privind bibliotecile, o filiala ar trebui infiintata la 25.000 de locuitori, ceea ce nu se prea intampla in realitate.  De exemplu, in sectorul 5 o biblioteca publica revine la aproape 100.000 de locuitori (mai exact 90.768,33), adica de patru ori mai mult decat prevede legea. O situatie la fel de proasta este si in alte sectoare, precum: • sectorul 2 – o biblioteca la 60.113 locuitori • sectorul 3 – o biblioteca la 43.470 de locuitori • sectorul 4 – 49.041 de locuitori • sectorul 6 – 75.296 de locuitori. Asa cum era de asteptat, cel mai bine sta sectorul 1, unde o biblioteca revine la 21.039 de locuitori, deci in prevederile legale. Mai trebuie spus ca in Capitala bibliotecile nu se incadreaza nici cand avem in vedere apropierea de casa. Potrivit reglementarilor europene, biblioteca trebuie sa fie la o distanta de 20 de minute de mers cu un mijloc de transport in comun. Departe de realitate, avand in vedere ca, asa cum este in sectorul 5, ca sa ajungi la o biblioteca poti sa treci si prin doua sau trei cartiere.

Si la inlocuirea fondului de carte, mult sub UE

Biblioteca Metropolitana Bucuresti nu sta bine nici la capitolul improspatarea documentelor. Astfel, in 2006 au intrat 49.732 de documente, ceea ce inseamna o rata de innoire de 25 de ani, adica foarte mult fata de Europa, unde media timpului de innoire este intre 7 si 10 ani.
 “Consideram ca absorbtia in ultimii ani a fost foarte buna, am beneficiat de bugete de achizitie acceptabile. Nu generoase, dar achizitiile in ultimii tre-patru ani au fost acceptabile. De exemplu, la sediul central, la noi, am stat mult mai bine daca ne gandim ca la unele filiale de-ale noastre timpul de innoire este si de 60-70 de ani”, ne-a spus dl Liviu Butuc, sef Serviciu Metodologic la Biblioteca Metropolitana Bucuresti.
Evident, inlocuirea fondului tine de bugetul alocat, capitol la care nici nu mai are rost sa comentam. De ce sa dea Primaria Capitalei bani pe carti cand poate sa schimbe la nesfarsit bordurile? Ca doar de acolo ies bani, nu din carti! Si daca asa este prin Bucuresti, de curand capitala europeana cu acte in regula, probabil ca in multe orase din tara fondul de carte se inlocuieste o data la un secol. Dar vile si masini de ultimul tip, cat mai multe.

Femeile, in top

Referitor la impartirea pe sexe a utilizatorilor, datele inregistrate arata clar suprematia femeilor la acest capitol. Astfel, din totalul utilizatorilor, 19.669 sunt de sex feminin, deci 72,22% din cei care au mers la biblioteca anul trecut. Restul utilizatorilor, adica 7.577, sunt barbati, ceea ce inseamna doar 27,78%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă