21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDNA Galaţi: Două firme trimise în judecată pentru fapte de corupţie

DNA Galaţi: Două firme trimise în judecată pentru fapte de corupţie

Numele celor două firme, care au ca obiect principal de activitate lucrări de construcţii a clădirilor şi a drumurilor, se leagă de un dosar de mită în crae este implicat şi un primar din judeţul Galaţi.

 

De fapt, potrivit rechizitoriului, în cursul anilor 2009-2010, inculpatul Vasile Băiculescu, în calitate de primar al comunei Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, a pretins şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale din judeţ, denunţător în cauză, suma de 35.000 lei şi efectuarea de lucrări suplimentare faţă de contractele încheiate cu consiliul local al comunei respective, lucrări în valoare de 72.873,69 lei.

 

Banii şi lucrările au fost pretinse pentru ca, în calitatea sa de primar al comunei, inculpatul să recepţioneze lucrările executate de firma respectivă, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi.

 

În activitatea de pretindere, în perioada septembrie – octombrie 2010,  Vasile Băiculescu a fost sprijinit de inculpatul Marcel Peneoaşu, administratorul SC Tralma SRL  din localitatea gălăţeană Corod, care a acceptat ca suma de 35.000 de lei să fie remisă primarului prin intermediul său, în condiţiile în care, la solicitarea primarului, SC Tralma SRL subcontractase o parte din lucrările societăţii administrate de persoana denunţătoare.
La data de 4 octombrie 2010, primarul Vasile Băiculescu a fost prins în flagrant delict imediat după ce a primit banii de la persoana denunţătoare.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, 2009-2010, Vasile Băiculescu a pretins şi primit de la inculpatul Marcel Peneoaşu suma de 21.000 lei în acelaşi scop ca cel menţionat mai sus.
În cursul anilor 2008-2009, Băiculescu Vasile a pretins suma de 16.500 de lei de la inculpatul Iamandi-Răianu Marius, administratorul SC Mobilzone SRL din Bârlad, judeţul Vaslui şi l-a determinat pe acesta din urmă să-i dea suma de 1.500 lei inculpatei Iuliana Pleşcan, secretar la Primăria comunei Brăhăşeşti.

 

Sumele de bani au fost pretinse pentru ca cei doi funcţionari publici să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu constând în recepţionarea lucrărilor executate de firma SC Mobilzone SRL acceptarea la plată a facturilor emise şi plata efectivă a acestora, în condiţiile în care societatea comercială încheiase contracte de execuţie de lucrări cu Primăria Brăhăşeşti. Din banii pretinşi, Vasile Băiculescu a primit suma de 8.500 de lei, iar Iuliana Pleşcan suma de 1.500 de lei.

Procurorii au luat măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor Vasile Băiculescu, Marcel Peneoaşu, Marius Iamandi-Răianu şi Iuliana Pleşcan. De asemenea, au fost indisponibilizate două terenuri aparţinând SC Tralma SRL.

În privinţa inculpatei SC Mobilzone SRL, nu s-au putut lua măsuri asigurătorii deoarece, din verificările efectuate, a rezultat că nu deţine bunuri.

Conform DNA, la datele de 6, respectiv 14 octombrie 2010, inculpaţii Vasile Băiculescu şi Marcel Peneoaşu au fost arestaţi preventiv pe termen de 29 de zile de Tribunalul Galaţi. Marius Iamandi – Răianu a fost arestat de aceeaşi instanţă şi pe aceeaşi perioadă la data de 12 noiembrie 2010, iar la 19 noiembrie 2010, Curtea de Apel Galaţi a luat faţă de acesta măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile.

Prezentul dosar penal s-a constituit prin disjungere din cauza penală în care au fost cercetaţi şi trimişi în judecată inculpaţii: Vasile Băiculescu, Marius Iamandi-Răianu, Marcel Peneoaşu şi Iuliana.

 

 

Prin rechizitoriu, în interesul înfăptuirii actului de justiţie, procurorii DNA au solicitat instanţei de judecată reunirea acestei cauze cu cea prin care au fost trimişi în judecată inculpaţii menţionaţi anterior.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Cele mai citite

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă