4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialDNA Craiova preia anchetarea dosarului CNI Coresi

DNA Craiova preia anchetarea dosarului CNI Coresi

 

Procurorii anchetează modul în care a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia. Schema urma să fie aplicată și la Cluj și la Oradea.

Dosarul vânzării sediilor imprimeriilor de stat din subordinea Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a ajuns pe masa procurorilor de la DNA – Serviciul Teritorial Craiova. Procurorii vor cerceta modul în care a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia. Dosarul este instrumentat de procurorii anticorupție sesizați de liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, fostul deputat clujean Mircia Giurgiu.

”Am primit o confirmare oficială a faptului că dosarul CNI Coresi va fi instrumentat de procurorii de la DNA Craiova. Aici, la Cluj, din fericire, încă nu s-a produs nici un prejudiciu, pentru că nu a fost vândut încă patrimoniul Imprimeriei Ardealul”, a spus Mircia Giurgiu. Liderul sindical a declarat că, la Craiova, sediul Imprimeriei Oltenia, situat într-o zonă centrală a Băniei, a fost vândut pentru prețul de 90 de euro pe metrul pătrat. Cu banii obținuți astfel, urma să fie cumpărat un teren situat la marginea Craiovei, lângă o râpă de la marginea unui cimitir, pentru prețul de 145 de euro. Mircia Giurgiu spune că există unele analize imobiliare care arată că sediul Imprimeriei Oltenia ar fi fost vândut la un preț de trei ori mai mic decât cel al pieței. ”Procurorii vor trebui să facă lumină în acest caz”, a spus liderul sindical al tipografilor.

Verificări efectuate de Corpul de Control al premierului

Actele Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi, care funcționează în subordinea Ministerului Culturii, sunt verificate și de inspectorii Corpului de Control al premierului.

”Vom sesiza în această săptămână și Curtea de Conturi, pentru că este vorba de bani publici. Credem că această instituție are competența de a verifica actele companiei Coresi”, a mai spus Mircia Giurgiu.

Conducerea Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a recunoscut că faptele sesizate sunt reale. Directorul CNI Coresi, Ilie Marius Bogdan, a declarat că vânzarea sediilor și construirea altora, mai mici, reprezintă o modalitate de adaptare la noile condiții ale pieței tipografice, care presupun activități mai restrânse. Surplusul de bani rezultat din aceste tranzacții imobiliare ar fi urmat, potrivit directorului CNI Coresi, să fie investit în retehnologizarea imprimeriilor de stat, în condițiile în care, de la înființarea lor, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, aceste imprimerii nu au mai beneficiat de nici un sprijin din partea statului român. Numai că sindicaliștii sindicaliștii spun că nu prea există surplus de bani, în condițiile în care conducerea companiei de stat vinde ieftin și cumpără scump. Ei propun trecerea acestor imprimerii în patrimoniul consiliilor județene. Deja, autoritățile județene din Cluj și din Oradea și-au manifestat disponibilitatea de a prelua Imprimeria Ardealul din Cluj-Napoca, respectiv Imprimeria de Vest din Oradea.

”Preluarea Imprimeriei Ardealul ar fi o soluție foarte bună pentru salvarea acestui vechi brand al județului”, a spus consilierul județean PNL Mihai Seplecan. Consiliul Județean Cluj a mai salvat prin această rețetă compania Clujana, unul dintre cei mai vechi producători de pantofi, în condițiile în care această companie deja fusese închisă operațional.

Cele mai citite

Bilanț tragic al atacului armat din Muntenegru: 12 morți

Douăsprezece persoane, între care doi copii, au fost ucise de un bărbat înarmat care a declanşat miercuri un atac armat într-un restaurant din sudul...

Politicile lui Donald Trump divizează economiștii: Impact asupra SUA și la nivel global

Viziunea economică a fostului președinte american Donald Trump, care prioritizează măsuri protecționiste sub sloganul „America pe primul loc,” ar putea afecta creșterea economică pe...

De la Carpați la Via Transilvanica: România cucerește topurile destinațiilor de vacanță CNN

România a fost inclusă de CNN Travel pe lista celor 25 de destinații care merită explorate în 2025 Alături de România, pe listă se regăsesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă