18.3 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA cere aviz pentru arestarea deputatului Ion Ochi. Fostul vicepreședinte al CJ...

DNA cere aviz pentru arestarea deputatului Ion Ochi. Fostul vicepreședinte al CJ Brașov este cercetat pentru luare de mită

Direcția Națională Anticorupție a cerut, marți, aviz pentru arestarea deputatului Ion Ochi, vicepreședinte al CJ Brașov, întrucât este suspectat de luare de mită și abuz în serviciu, informează un comunicat al instituției.

Citește și: Ce spune deputatul Ion Ochi despre cererea emisă de DNA pe numele său

”În a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, inculpatul Ochi Ion, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a convenit cu inculpatul Nica Cristian Dorin ca firma acestuia din urmă, să execute lucrări de reparaţii ale unui drum judeţean, D.J. 112D, între localităţile Prejmer şi Lunca Câlnicului. Prin aceasta, a urmărit obţinerea de foloase materiale necuvenite, precum şi de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a și devenit deputat)”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: Ce avere are deputatul Ion Ochi

În acest dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru, pentru 60 zile, pentru directorul Serviciului de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brașov, Nicolae Blaga, precum și pentru  șeful al Direcției de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brașov, Viorel Costea, întrucât sunt suspectați de abuz în serviciu.

De asemenea, directorul unei societăți comerciale,Cristian Dorin Nica se află sub control judiciar, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită.

Procurorii DNA au dispus măsura controlului judiciar și pentru primarul localității Prejmer, jud. Brașov, Tudorică Constantin Șerban, fiind suspectat de complicitate la abuz în serviciu.

Astfel, procurorii susțin că lucrările au fost efectuate în proporţie de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Brașov, fără a exista vreun contract, fără specificații tehnice și fără supraveghere din partea unui diriginte de șantier.

De asemenea, anchetatorii susțin că lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate. 

”Pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma inculpatului Nica Cristian Dorin a participat la o procedură formală de achiziție publică, context în care, la instigarea inculpatului Ochi Ion, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câștigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deși oferta depusă nu a fost în realitate analizată”, informeză comunicatul citat

Mai mult, Ion Ochi i-a determinat pe ceilalți participanți care au contestat procedura licitației să-și retragă contestațiile formulate.

Anchetatorii mai susțin că în data de 2 aprilie 2012, inculpatul Ochi Ion, în baza împuternicirii emise de președintele CJ Brașov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate.

Ulterior, la data de 26 aprilie 2012, firma lui Nica Cristian Dorin a depus un centralizator de lucrări pe luna aprilie 2012 şi situaţia de şantier aferentă aceleaşi luni, prin care se atesta şi se solicita decontarea unor lucrări în valoare de 2.507.444, 30 lei, ceea ce reprezenta peste 60% din valoarea totală a contractului, precizează anchetatorii.

Totodată, anchetatorii susțin că, în schimbul atribuirii contractului respectiv, Ochi Ion a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) să fie achiziționate de la firma pe care o administra în fapt, lucru care s-a și întâmplat ulterior. Mai mult, plățile către această firmă, totalizând 490.000 lei, au fost făcute doar după ce societatea inculpatului Nica Cristian Dorin a primit banii de la CJ Brașov.

Prin acest mecanism, firma beneficiară a contractului de lucrări publice a obținut un folos necuvenit în valoare de 2.507.444, 30 lei, sumă care reprezintă totodată prejudiciu pentru CJ Brașov.

Cele mai citite

Guvernul va aproba Strategia Națională de Educație Financiară

Guvernul va aproba în ședința de astăzi Strategia Națională de Educație Financiară (SNEP). “Educaţia financiară are un rol esenţial în această lume a pieţei de...

Tragere cu noroc la Loto 6/49: s-a luat marele premiu în valoare de 1,94 milioane de euro

S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49 în valoare de peste 1,94 milioane de euro. Biletul norocos a fost jucat în București, sectorul 2 și...

Germania a trimis în Ucraina un nou lot de ajutor militar

Germania a trimis în Ucraina un nou lot de ajutor militar, care a inclus, printre altele, vehicule blindate, muniție şi rachete – transmite, miercuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă