UPDATE: Ministerul Justiţiei a transmis marţi, 5 aprilie 2011, preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Severin Adrian, Membru al Parlamentului European.
Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis ministrului Justiţiei o cerere de ridicare a imunităţii eurodeputatului Adrian Severin. Aceasta urmează să fie transmisă Parlamentului European, care o va vota în plen. DNA îl suspectează pe Severin de luare de mită şi trafic de influenţă, în urma unei anchete jurnalistice publicate de Sunday Times. Potrivit înregistrărilor difuzate de ziarul britanic, Severin ar fi primit 12.000 de euro de la o falsă firmă de lobby pentru a promova un amendament în PE.
Ridicarea imunităţii parlamentare este necesară pentru efectuarea investigaţiei penale, potrivit DNA. Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri – Severin, un sloven şi un austriac – s-au declarat dispuşi să îşi „vândă serviciile” pentru falşii lobbyişti. Singurul care nu şi-a dat demisia din legislativul european este Adrian Severin.
Cererea DNA de ridicare a imunităţii va fi trimisă comisiei juridice din PE, care urmează să facă un raport asupra acesteia. Înainte de a-şi da recomandarea pentru sau împotriva ridicării imunităţii, comisia poate cere mai multe informaţii de la DNA şi îi poate cere explicaţii şi documente lui Severin. În baza raportului, decizia finală urmează să fie luată de plenul parlamentului. Votul are toate şansele să fie pentru ridicarea imunităţii, în condiţiile în care Severin a fost criticat de numeroşi colegi, care i-au cerut să demisioneze. Următoarea şedinţă a Comisiei JURI are loc pe 11-12 aprilie.
PSD votează „pentru”
Preşedintele delegaţiei PSD din PE, Cătălin Ivan, spune că eurodeputaţii PSD vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Adrian Severin. „Era de aşteptat, nu este o surpriză. Cazul trebuia anchetat şi soluţionat”, a spus Ivan. El a precizat că Severin nu mai este acum membru al PSD sau al grupului Socialiştilor şi Democraţilor din PE. Severin a părăsit grupul S&D imediat după izbucnirea scandalului şi a continuat să activeze ca independent. O săptămână mai târziu, a demisionat şi din PSD, sub ameninţarea excluderii din partid.