19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDNA a decapitat caracatita petroliera a uleiurilor neaccizate

DNA a decapitat caracatita petroliera a uleiurilor neaccizate

Magistratii serviciilor teritoriale Iasi si Brasov ale Departamentului National Anticoruptie au definitivat un dosar complex de coruptie si evaziune fiscala cu produse petroliere neaccizate. In urma unei expertize dispuse in dosar, prejudiciul adus bugetului de stat de aceasta retea, calculat initial la 2 milioane euro, a crescut la 4 milioane euro.

Pionul principal al retelei, Sorin Crivat, fost sef al Corpului de Control al Ministerului Integrarii Europene si de sef al structurii de securitate la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului este acuzat ca a primit bani pentru a intermedia afacerile cu uleiuri neaccizate. Sorin Crivat a fost acuzat de procurori ca a primit prin intermediari suma de 87.750 RON, echivalentul a 30.816 euro de la administratorul unor firme din domeniul petrolier, lasand sa se creada ca are influenta asupra mai multor functionari publici de la nivelul directiilor generale ale finantelor publice – unii cu atributii de conducere – pentru a-i determina sa aprobe eliberarea unor autorizatii de utilizator final, documente necesare societatilor comerciale care achizitioneaza uleiuri minerale neaccizabile de la rafinarii. In baza autorizatiei de utilizator final pe care a primit-o cu sprijinul lui Sorin Crivat, omul de afaceri Florin Daniel Guran ar fi prejudiciat statul cu suma de peste 15 milioane de euro.   

Mafia camatarilor ieseni si-a uns mainile cu uleiuri  

Caracatita s-a intins la Iasi in lumea interlopa a camatarilor si a asasinilor platiti care au insangerat Piatra Neamt cu reglari de conturi in plina strada. Mai concret, in vara anului 2005, lucratorii din cadrul serviciilor secrete au ascultat telefonul lui Tiberiu Cristodorescu si al lui Vasile Rodideal, lideri interlopi din Iasi. Din aceste simple convorbiri telefonice ascultate de angajatii de la Serviciul Roman de Informatii au fost intocmite pana in prezent patru dosare, toate aflandu-se in topul celor mai importante dosare anchetate de procurorii ieseni. Prin disjungerea cauzelor si competentelor, numarul acestor dosare este in crestere. Sorin Crivat a venit la Iasi, in vara anului 2005, pentru a-l sustine pe nasul sau Tiberiu Cristodorescu in procesul cu Vasile Rodideal. El a incercat sa asiste la o sedinta de judecata secreta, crezand ca poate impresiona judecatorii cu legitimatia de consilier de stat. Procurorii ieseni au stabilit pana acum ca Ioan Ovidiu Sarca Brad, impreuna cu Emanuela Tascu, fosta functionara la Societatea Cai Ferate – Grup Colas SA Iasi, a racolat importanti capi ai lumii interlope din Iasi, printre cei mai influenti fiind Tiberiu Francisc Cristodorescu si Lucian Cardas, prin care au intreprins artificii financiare de peste 4 milioane euro. Mecanismul retelei traficantilor de produse petroliere s-a bazat pe achizitionarea directa de la rafinarii a unor combustibili de categorie inferioara, dupa care acestia erau trecuti prin mai multe societati, organizate pe trei niveluri: unele reale, altele fictive, iar la final produsele erau vandute ca benzina si motorina. Ulterior, taxele catre bugetul de stat nu erau achitate, iar societatile respective erau vandute sau trecute pe numele altor persoane fictive. Potrivit procurorilor DNA Iasi, toti banii rezultati din aceste evaziuni fiscale se intorceau spre capii retelei. Complici in aceste afaceri au fost si functionari publici, asa cum este cazul lui Sorin Crivat, dar si din directii de finante si garda financiara din mai multe judete unde au actionat membrii retelei, anume Vaslui, Olt si Valcea. Alte doua dosare au fost trimise in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie Iasi. Intr-unul dintre aceste dosare este implicat Iulian Tocu, fostul deputat de Neamt, iar in altul este implicat ofiterul superior de politie Cristian Popa si Catalin Mararu, cel despre care se spune ca ar fi seful camatarilor din toata Moldova. Ultimul dosar este cel al incendierilor de limuzine din centrul municipiului Piatra Neamt si al schimburilor de focuri de mitraliera, in urma carora, unul dintre locotenentii lui Mararu a fost ciuruit de un Uzi ziua in amiaza mare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă