UPDATE 16,20: ALDE, formațiunea din care face parte Viorel Ilie, a anunțat vineri că nu va pronunța asupra demersurilor procurorilor anticorupție până nu se va parcurge procedura parlamentară.
„Am aflat despre solicitarea DNA de urmărire penala a ministrului Viorel Ilie prin intermediul mass-mediei. Sesizarea DNA va trebui să parcurgă mai întâi procedura parlamentară prevazută în regulamentele interne ale Legislativului. În acest sens, nu ne vom pronunța cu privire la demersul DNA până când procedura parlamentară nu va fi încheiată, iar Comisia Juridică nu își va exprima punctul de vedere. În funcție de avizul primit de la Comisia Juridică, ALDE își va exprima punctul de vedere”, precizează partidul lui Viorel Ilie.
Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie, riscă urmărirea penală, pentru că ar fi ”aranjat” concursul pentru angajarea unor funcționari publici în minister. Procurorii anticorupție au cerut aviz Parlamentului.
DNA îl acuză pe ministru că ar fi aranjat concursul pentru angajarea de funcționari publici în cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului, dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel, să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant.
"În perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, ar fi determinat-o pe Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017.
La data de 28 iulie 2017, Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel ar fi pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, directoarea de cabinet, Pop Felicia-Elena ar fi dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor", precizează procurorii DNA.
Procurorii mai spun că, pe lângă faptul că persoanele vizate au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit că ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.
De asemenea, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie ar fi dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora.
În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
La alegerile legislative din 11 decembrie 2016, a fost ales senator în circumscripția electorală nr. 4 din Bacău, pe listele formațiunii Alianța Liberalilor și Democraților. Este membru în Comisia pentru Afaceri Europene și în Comisia pentru dezvoltare și strategie economică, fiind, în același timp, liderul grupului parlamentar al ALDE de la Senat.