10.5 C
București
vineri, 1 martie 2024

DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

NECULAU DIAGRAMA, în stare de arest preventiv, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

– trafic de influenţă, în formă continuată,

– instigare la infracţiunea de fals intelectual,

– uz de fals,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată,

GROSU CONSTANTIN, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

– trafic de influenţă, în formă continuată şi

– fals în înscrisuri sub semnătură privată,

RUDAI DUMITRU, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,

COJOCARU VICTOR, medic primar specialitatea psihiatrie în cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 27 martie – 13 mai 2013, inculpaţii Neculau Diagrama, Grosu Constantin şi Rudai Dumitru au pretins de la o persoană sumele totale de 20.500 euro şi bijuterii din aur în valoare de 1.000 lei pentru a-i facilita, pentru sine şi pentru alte persoane, obţinerea în mod ilegal a repartiţiei unor imobile aflate în administrarea Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, lăsându-l să înţeleagă că au influenţă asupra membrilor comisiei de atribuire a unor astfel de imobile precum şi asupra unor persoane cu putere de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Iaşi.

Din totalul banilor pretinşi, inculpaţii au primit efectiv sumele totale de 5.100 de euro şi 4.800 lei.

Cei 4.800 lei au fost primiţi de către inculpaţii Neculau Diagrama şi Grosu Constantin pentru a pune la dispoziţie persoanei care dorea locuinţele mai multe înscrisuri false, în scopul constituirii dosarului pentru repartiţia locuinţelor.

În acest sens, inculpata Neculau Diagrama l-a determinat pe inculpatul Cojocaru Victor, medic primar specialitatea psihiatrie în cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, să întocmească în fals două adeverinţe medicale în care a consemnat că persoana care solicitate locuinţa şi un membru al familiei sale suferă de afecţiuni psihice, deşi nu consultase persoanele respective. Inculpatul Cojocaru Victor a remis inculpatei Neculau Diagrama cele două adeverinţe, pe care le-a eliberat pe baza a două cereri redactate în fals de Neculau Diagrama.

De asemenea, tot în scopul îndeplinirii formalităţilor pentru repartizarea locuinţei, inculpatul Grosu Constantin a întocmit în fals două adeverinţe în care a consemnat, contrar realităţii, că persoana care a solicitat locuinţa şi un membru al familiei sale sunt încadraţi în muncă şi obţin venituri din salarii.

La data de 13 mai 2013, inculpaţii Neculau Diagrama şi Rudai Dumitru au primit suma de 3.000 de euro, reprezentând o tranşă din totalul banilor primiţi, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

La data de 17 mai 2013, Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpaţilor Neculau Diagrama, Grosu Constantin şi Rudai Dumitru (comunicatul nr. 429/VIII/3 din 14 mai 2013).

La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cele mai citite

VIDEO. Organizația Mondială a Sănătății a donat materiale sanitare de peste 400.000 de euro către IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit, vineri, din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, materiale sanitare în valoare de peste 400.000 de euro. „Este...

Criza sensului

Mulți oameni au impresia că evenimentele care se petrec în jur nu se mai înțeleg, fiind doar fructe ale abuzurilor și falsificărilor. Istoria s-ar...

El Comandante Florinel o salvează pe FCSB. Roș-albaștrii s-au impus la Voluntari

FCSB s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul celor de la FC Voluntari, grație „dublei” lui Florinel Coman, și a refăcut diferența de...
Ultima oră
Pe aceeași temă