9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSpecialDmitri Rogozin: Rusia trebuie să redevină o putere industrială majoră

Dmitri Rogozin: Rusia trebuie să redevină o putere industrială majoră

Viitorul Rusiei depinde de renașterea țării ca putere industrială majoră, în baza unui egoism național rezonabil, a declarat vicepremierul Dmitri Rogozin, care a subliniat că producătorii ruși trebuie să recucerească piața internă, informează Mediafax.

Vorbind la un forum economic anual din regiunea Vladimir, Rogozin a spus că înainte de a crea obiective grandioase de promovare a produselor rusești în străinătate este nevoie ca producătorii să recâștige piața internă.

“În Rusia trebuie să aibă loc o Reconquista industrială, bazată pe principiul unui egoism național rezonabil în rândul industriașilor noștri, care trebuie să recucerească piața internă”, a spus vicepremierul, citat de Sputnik.

Citeşte şi: Vicepremierul Dmitri Rogozin cere o reacție ”foarte dură” la declaraţiile lui Ponta

Rogozin a explicat că sinonimul rusesc pentru fraza “substituirea importurilor” este industrializarea, ca strategie pentru tranziția țării, în special în cazul sectoarelor economice majore, către o strategie a suveranității naționale.

Rogozin a notat că, în ultimii 20 de ani, Rusia s-a deschis producătorilor străini și pierdut mare parte a pieței interne, chiar și în domenii în care modelele rusești erau competitive. El a dat ca exemplu industria aeronautică, unde peste 80% din cursele pe distanțe lungi sunt efectuate de avioane Airubs și Boeing.

“Avioanele rusești dețin o cotă de piață de 37% pe traseele regionale. Restul este asigurat de avioane străine. Acum trebuie să recâștigăm totul”, a spus oficialul rus.

Comentând despre conflictul din Ucraina și impactul avut asupra aprovizionării cu componente ucrainene pentru sectorul apărării, Rogozin a notat că în perioada de vârf a crizei Rusia a conceput un plan de înlocuire a produselor industriale ucrainene.

Citeşte şi: AVERTISMENT Rogozin: Rusia îşi va proteja cetăţenii în cazul unui CONFLICT ARMAT în Transnistria

Rogozin a arătat că 70% din componentele militare din Ucraina au fost deja înlocuite, de la componente pentru rachete la cele pentru avioane de luptă, elicoptere și nave.

Oficialul a explicat că Rusia intenționează ca până în 2018 să înlocuiască motoarele ucrainene cu turbine pe gaz pentru nave cu unele fabricate local, modele urmând să fie noi, nu doar reluarea celor din era sovietică.

În privința participării străine în economia civilă, Rogozin a spus că nu este împotriva implicări producătorilor străini pe piața rusească, dar a notat că aceștia trebuie făcuți să producă mai mult în Rusia, în schimbului accesului la piață, iar astfel vor deveni mai competenți și producătorii autohtoni.

Rogozin a mai spus că sancțiunile au blocat accesul pe piață a circa 640 de produse și componente occidentale și a explicat că 70% dintre acestea vor fi produse în Rusia, până în 2018.

Vicepremierul a adăugat că reindustrializarea va permite Rusiei să reducă dependența de vânzarea resurselor naturale, el notând că Rusia poate exista numai ca putere industrială, neavând altă alternativă.

Cele mai citite

Ugo Humbert a câștigat turneul ATP de la Dubai

Francezul Ugo Humbert a câştigat turneul ATP 500 de la Dubai, după ce l-a învins în finala de sâmbătă pe kazahul Aleksandr Bublik, în...

Vladimir Putin este acuzat că încearcă să destabilizeze Germania

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a făcut acuzații la adresa președintelui Vladimir Putin duminică, sugerând că acesta încearcă să "destabilizeze" Germania. Declarația vine...

După avanpremiera de la Paris, comedia „2020″ va fi lansată în România

Din 15 martie 2024, în cinematografele din România se lansează filmul „2020", în regia lui Bobby Bărbăcioru, film care a avut o premieră de...
Ultima oră
Pe aceeași temă