5.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialDjohar Ţarnaev ar putea deveni al patrulea deţinut executat la nivel federal...

Djohar Ţarnaev ar putea deveni al patrulea deţinut executat la nivel federal în SUA, în 40 de ani

Djohar Ţarnaev va deveni al 60-lea condamnat la moarte şi al patrulea executat la nivel federal, în aproape 40 de ani, în Statele Unite, dacă va fi condamnat şi executat pentru dublul atentat din Boston, potrivit Centrului de informaţii privind pedeapsa capitală (DPIC), relatează AFP, citat de Mediafax.

Condamnările la moarte sunt “extrem de rare” la nivel federal, iar administraţia americană nu cere pedeapsa capitală decât în cazul unei “infracţiuni neobişnuite”, explică pentru AFP Richard Dieter, directorul DPIC.

Doar trei bărbaţi au fost executaţi astfel de la restabilirea pedepsei cu moartea în Statele Unite, în 1976. În această perioadă, 1.328 de condamnaţi au fost executaţi după ce au fost declaraţi vinovaţi de un stat american. Alte 59 de persoane sunt în prezent deţinute în culoarul morţii federal, în Indiana, faţă de 3.100 în închisorile statale, potrivit bazei de date a DPIC.

Citeşte şi Cine a plănuit ATACURILE DIN BOSTON? DEZVĂLUIRILE făcute de singurul suspect rămas în viaţă

Cazul cel mai celebru este cel al lui Timothy McVeigh, executat la 11 iunie 2001, printr-o injecţie letală, la vârsta de 33 de ani, pentru atentatul din Oklahoma City, soldat cu 168 de morţi în 1995.

A urmat la scurt timp executarea lui Juan Garza la 19 iunie 2001, pentru uciderea a trei hispanici în cadrul traficului de droguri din Texas, apoi cea a unui fost combatant în războiul din Golf, Louis Jones, la 18 martie 2003, pentru violarea şi uciderea unei femei militar în Texas.

Cei trei bărbaţi au fost executaţi în camera morţii federale, instalată în Terre Haute, în Indiana. În cazul în care Djohar Ţarnaev va fi condamnat şi executat, “este aproape sigur că acest lucru se va întâmpla în Indiana”, a adăugat Dieter. Judecătorul poate să aleagă un alt stat pentru execuţie, deoarece Massachussetts, unde a avut loc dublul atentat din Boston, a abolit pedeapsa capitală.

Citeşte şi Exploziile de la Boston: FBI ar fi RATAT indicii din cauza unei greşeli de ortografie

Dar în alte cazuri “deosebit de îngrozitoare”, administraţia americană nu a cerut pedeapsa capitală, cum ar fi Ted Kaczynski alias “Unabomber” (trei morţi şi 23 de răniţi) sau Eric Rudolph (doi morţi şi 150 de răniţi la Jocurile Olimpice de la Atlanta), amândoi condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Decizia de a cere pedeapsa cu moartea la nivel federal îi revine secretarului Justiţiei, Eric Holder, la recomandarea unui comitet format din apărare şi procurori federali, ceea ce se va întâmpla abia peste “câteva săptămâni, poate chiar luni”, a adăugat Dieter.

Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă