21.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialDistributia produselor care contin plante cu efect halucinogen va fi interzisa

Distributia produselor care contin plante cu efect halucinogen va fi interzisa

Autoritatile sanitare si inspectorii de la Protectia Consumatorului controleaza in aceasta perioada asa-numitele "magazine de vise", care vand produse din plante cu efecte halucinogene si care ar putea fi inchise in cateva luni, a anuntat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

"De mai bine de doua saptamani sunt in curs niste controale pe care le desfasuram impreuna cu Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si cu Agentia Nationala Sanitara-Veterinara si nu e numai legat de acest medicament (n.r. – "Super Slim"). Cel putin in Bucuresti au aparut o serie de magazine in care se vand anumite produse biologice care, in momentul de fata, nu au statut foarte bine determinat nici in Romania, nici in Uniunea Europeana. Am comunicat cu colegii nostri de la Londra – provenienta companiei este britanica – si am aflat ca nici acolo statutul, cel putin din punct de vedere medical, al vanzarii acestor produse nu este reglementat", a spus Bazac vineri, potrivit NewsIn.

Ministrul a spus ca Agentia Nationala a Medicamentului lucreaza deja la un proiect de act normativ referitor la aceste magazine, proiect care va fi promovat de Ministerul Sanatatii. "Agentia Nationala a Medicamentului vrea sa elaboreze o reglementare pe care sa o promoveze Ministerul Sanatatii si obligatoriu vanzarea lor sa se faca cu acordul ANM", a punctat ministrul Sanatatii.

Intre timp, insa, ministerul de resort va incerca sa blocheze vanzarea produselor din aceasta categorie in Romania. "Noi o sa incercam sa blocam vanzarea acestor produse in Romania, dar sub o forma legala. In Romania, in mod sigur, in cateva luni distributia lor va fi interzisa, dupa care vom vedea care e reglementarea europeana", a spus Bazac.

Conform aceliasi surse, Uniunea Europeana urmeaza sa ia o decizie in ceea ce priveste aceste produse biologice cu efecte halucinogene. De altfel, subiectul se afla pe agenda discutiilor Consiliului ministrilor sanatatii, care se va reuni marti la Luxemburg.

"Marti sunt la Luxemburg si este Consiliul ministrilor sanatatii si acolo vom discuta aceasta problema pentru ca eu nu cred ca salvie vanduta in plic pentru necesitati biologice nu poate fi un produs caruia Ministerul Sanatatii sau oricare alta structura a statului sa nu-i poata controla vanzarea. Lucrul asta din pacate nu s-a intamplat pana acum, au aparut aceste medicamente sau nici nu stiu cum sa le spun, plante, cu un aviz de la un institut din Romania, care, in principiu, n-ar trebuie sa se ocupe de asa ceva si lucrul asta o sa-l reglementam", a mai spus Bazac.

Ministrul si-a exprimat ingrijorarea ca aceste magazine au atras deja foarte multi tineri. "Eu sunt destul de ingrijorat de mai bine de o luna, de cand am aflat ca se vand aceste lucruri in Romania, pentru ca targetul este o anumita categorie de tineri si, din pacate, ei au inceput sa cumpere aceste produse, aceste plante si efectele se pot vedea deja", a adaugat el.

Cele mai citite

Candidatul AUR la Primăria Sectorului 4 și-a anunțat candidatura: Avocatul Matei Ștefănescu vrea să reclădească Sudul Capitalei

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partidul condus de George Simion, și-a ales candidatul pentru Primăria Sectorului 4. Matei Ștefănescu, în vârstă de 31 de...

Procesul Epic Games. Apple neagă că a încălcat un ordin judecătoresc din SUA

Apple a negat vineri că a încălcat un ordin judecătoresc care reglementează App Store-ul său și a îndemnat un judecător federal din California să...

Un nou gol pentru George Pușcaș în Serie B

Internaționalul român George Puşcaş a marcat un nou gol pentru Bari, care a fost învinsă cu scorul de 2-1, în deplasare, de Como, într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă