20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDistractie 4 you

Distractie 4 you

Actori amatori si actori "cu studii" compun distributia uneia dintre cele mai interesante comedii din peisajul teatral bucurestean. "Pyramus & Thisbe 4 you" este un spectacol in care insusi teatrul si creatorii lui sunt personajele principale.

Dabija si actorii sai reusesc sa faca cel mai bun spectacol de "entertainment" de pe scenele bucurestene.

Vaduve, un cuplu gay, duci si du­cese, un profesor de actorie si studentii sai ARTISTI, un ungur si un anti-maghiar, un regizor de la sat si multi altii se intalnesc in noul spectacol al Teatrului Odeon, "Pyramus & Thisbe 4 you". Cum personajele piesei sunt actori amatori, spectacolul beneficiaza si de prezenta unor amatori autentici. La final, recuziterii, masi­nistii, regizorul tehnic isi parasesc posturile si devin pentru 10 minute actori intr-o scena pe cat de simpla, pe atat de amuzanta.  Povestea celor doi indragostiti Pyramus si Thisbe este o veche legenda romana. Ea a stat la baza mai multor istorii de dragoste, cea mai cunoscuta dintre acestea fiind chiar Romeo si Julieta. Dar Shakespeare s-a mai folosit o data de aceasta legenda in "Visul unei nopti de vara". Aici o trateaza in cheie parodica.

 

Mestesugarii pregatesc la fi­nalul piesei un spectacol pentru nunta ducelui Ate­nei, iar povestea alea­sa sa fie repre­zentata este chiar aceasta mare tragedie a celor doi amo­rezi din Babylon. Neprice­perea, invidiile, temerile, neintelegerile, orgoliile si dorintele lor de a impresiona cu orice chip fac insa din aceesta scena una dintre cele mai cunoscute secvente co­mice din istoria teatrului. In "Pyramus & Thisbe 4 you" de la Tea­trul Odeon, Alexandru Dabija creeaza patru versiuni ale acestei scene a mes­te­sugarilor. Dabija si actorii sai se joaca cu epocile, spatiile, tipologiile, cliseele, che­ile de lectura si reusesc sa faca cel mai bun spectacol de "entertainment" de pe scenele bucurestene. In plus, e o montare care are mari sanse sa satisfaca atat gusturile unui public elevat cat pe si ale celor care vin la teatru doar "sa se rada".

E un spectacol care isi pastreaza scopul anuntat in prolog, acela de a umple timpul "intre desert si ora la care ne bagam in asternuturi", care este, de alt­fel, si scopul pentru care mestesugarii din piesa se apuca de teatru. Poate cea mai mare calitate a spectacolului este ca umorul sau nu cade niciodata in zona aceea facila si vulgara, tot mai prezenta pe scenele romanesti. Chiar daca subiectii sai sunt creatorii de teatru care folosesc tehnici multimedia doar ca sa-si acopere lipsa de idei, chiar daca reia bancuri cu romani si unguri, chiar daca foloseste glume cu tenta sexuala, o face cu o ironie fina, dar o ironie pe care o pot intelege si "baietii de la scara blocului".

Un sfat: duceti-va sa il vedeti cat mai repede! Spectacolul a fost gandit pentru o sala noua, o sala studio pe care, de cativa ani, conducerea Teatrului Odeon se chi­nuie sa o deschida. Dar cum finantarile au venit cu taraita, iar lucrarile nu au mers tocmai bine, des­chiderea noii sali se va mai amana. In prezent, "Pyramus & Thisbe 4 you" se joaca cu spectatorii pe scena. Dar, avand in vedere succesul sau, exista intentia de a reface spectacolul cu spectatorii in sala, caz in care are mari sanse sa-si piarda din farmec.

 

Pyramus & Thisbe 4 you
Durata: 1h 30min.
Dupa William Shakespeare.
Regia: Alexandru Dabija. Cu: Dorina Lazar, Rodica Mandache, Oana Stefanescu,
Antoaneta Zaharia, Paula Niculita,
Ana Maria Moldovan, Ionel Mihailescu (…)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă