7.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialDisputele universitare complica geometria politica din UBB

Disputele universitare complica geometria politica din UBB

Decanul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, profesorul Toader Nicoara, critica noile reglementari din domeniul doctoratului. Aceste masuri au fost introduse de colegul sau de universitate, profesorul Mircea Miclea, de la Facultatea de Psihologie, care este ministrul Educatiei si Cercetarii.
Disputa dintre cei doi profesori se suprapune peste tensiunile care exista, la Cluj, intre PPCD, partid in care Nicoara ocupa functia de prim-vicepresedinte la nivel judetean, si PD, partid care l-a desemnat pe Miclea in functia de ministru.
Decanul sustine ca noile reglementari din domeniul doctoratului incalca autonomia conducatorilor stiintifici de doctorate, care pierd libertatea alegerii candidatilor la titlul de doctor si, in plus, impun proceduri complicate si costisitoare. Mai mult, o parte dintre doctoranzi risca sa devina un soi de „baieti in casa” ai profesorilor care le conduc cercetarea si care le pot impune tot soiul de servituti.
Un alt punct criticat de profesorul Nicoara este conditionarea do-ctoratului la fara frecventa de taxe mari impuse candidatilor. Astfel, profesorii tineri de liceu, care au venituri reduse, sunt exclusi din categoria candidatilor la doctorat, sustine decanul Facultatii de Istorie si Filosofie.
Geometria influentelor politice din interiorul Universitatii „Babes-Bolyai” este complicata de conflictul dintre presedintele Consiliului Academic al institutiei, Andrei Marga, care este membru PNL, si ministrul Mircea Miclea. Tensiunile dintre cei doi dateaza inca din perioada in care Marga era rector, iar actualul demnitar era cancelar al universitatii. Ele au fost amplificate de decizia coalitiei de guvernare de a oferi postul de ministru al Educatiei profesorului Miclea, desi fostul presedinte al PNL, actualul consilier prezidential Teodor Stolojan, ii promisese public aceasta functie profesorului Marga.
Lucrurile trebuie privite in contextul in care in ultimii ani, universitatea a fost o adevarata „pepiniera” de ministri si de secretari de stat. Andrei Marga a detinut functia de ministru al Educatiei Nationale in perioada 1997-2000. Pe atunci, el reprezenta in Guvern PNTCD, actualul PPCD.
In perioada guvernarii PSD, alti doi profesori de la UBB au ajuns in Guvern. Este vorba de directorul Institutului de Relatii Internationale, Vasile Puscas, care era negociator-sef cu Uniunea Europeana, precum si de sociologul Vasile Dancu, fost ministru al Informatiilor Publice si fost sef al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale. In prezent, institutia de invatamant superior este reprezentata in Guvern prin ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, prin secretarul general al acestui minister, Andrei Gorun, de la Facultatea de Studii Europene, precum si de secretarii de stat desemnati de PNL, Liviu Radu de la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, care activeaza in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, si Valentin Naumescu de la Facultatea de Studii Europene, care lucreaza la Ministerul Afacerilor Externe.
In plus, presedintele PD, primarul din Cluj-Napoca Emil Boc, preda la Facultatea de Drept si la cea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul UBB, iar Calin Felezeu, de la Facultatea de Psihologie, fost candidat taranist la Primaria Turda, a devenit director-adjunct la Institutului Cultural Roman din Istanbul.

Cele mai citite

Sfântul Luca, unul dintre cei mai importanți ucenici ai lui Iisus Hristos

Pe 18 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, un ucenic important al lui Iisus Hristos și autor al Evangheliei...

Uniunea Europeană a Studenților protestează împotriva propunerii de reducere a fondurilor europene pentru programul Erasmus +

Consiliul Uniunii Europene și-a publicat poziția privind bugetul Uniunii Europene pentru 2025, propunând mai multe reduceri, inclusiv o reducere semnificativă de aproape 295 de...

Accident rutier în Defileul Jiului: două persoane rănite la spital

Un accident rutier a avut loc vineri, 19 octombrie, pe Defileul Jiului, din cauza unei depășiri neregulamentare. Două persoane au fost rănite în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă