Patrimoniul imobiliar al Complexului National Muzeal (CNM) „Astra” incinge spiritele intre intelectualii sibieni. Reprezentantii institutiei de cultura revendica dreptul de administrare asupra imobilului istoric ce adaposteste Biblioteca „Astra”. In acest sens, ei au solicitat, in luna ianuarie, conducerii Consiliului Judetean, sa ia in considerare o decizie de „reparatie istorica”, prin care actualul spatiu al bibliotecii sa redevina sediul tuturor institutiilor de cultura.
Din 1905 pana in 1950, imobilul, ce poarta si astazi pe frontispiciu inscriptia „Muzeul Asociatiunii”, a adapostit sediul Revistei „Transilvania”, fondul istoric de carte pe baza caruia a fost constituita Biblioteca „Astra” si, in principal, a fost sediul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „Astra”. Principala marturie adusa in sprijinul revendicarilor actuale – considera oficialii complexului muzeal – este chiar discursul rostit de prese-dintele „Astra”, Iosif Sterca Sulutiu, la inaugurarea Muzeului Asociatiunii, in 1905.
Comunistii nu au tinut, insa, cont de „testamentul” lui Sulutiu si, in 1950, au divizat patrimoniul „Astrei”, iar „Muzeul Asociatiunii” a fost trimis in padurea Dumbrava Sibiului, acolo unde se afla acum Muzeul Satului. În Palatul „Astra” a ramas doar fondul istoric de carte, devenit cunoscut in timp drept Biblioteca Judeteana.
Palatul se afla in patrimoniul CJ si in administrarea Bibiliotecii „Astra”, care a primit un sediu ultramodern in imediata vecinatate si ar putea elibera imobilul din vara acestui an. Pentru ca CNM „Astra” se confrunta cu o deosebita criza de spatii, aparuta dupa retrocedarea catre fostii proprietari a unora dintre cladirile detinute acum in Piata Mica, conducerea institutiei considera ca ar putea revaloriza arhitectural si cultural cladirea.
„În urma memoriului nostru pentru dreptul de administrare a imobilului, la CJ a fost depus doar un referat din partea administratiei Bibliotecii «Astra», favorabil acesteia. CJ ar fi putut vota in necunostinta de cauza pentru atribuirea administrarii catre aceasta institutie, situatie ce nu este conforma cu adevarul istoric”, a declarat directorul CNM „Astra”, profesorul Corneliu Bucur.
Muzeu facut praf de comunisti
Potrivit sursei citate, institutia pe care o conduce are intentia de a promova in perspectiva programe culturale dupa model european, care sa readuca Palatului statutul de „centru al spiritualitatii romanesti din Transilvania”. “Dorim sa cream un muzeu modern, avangardist in plan european, de conceptie multiculturala si realizat intr-o viziune metodologica interdisciplinara, ceea ce presupune si colaborarea cu Muzeul «Brukenthal» pe problemele de istorie”, a mai spus Bucur.
Conducerea CJ a decis, insa, ca este nevoie de avizul unor specialisti independenti in aceasta problema. “Pozitia Consiliului Judetean in aceasta problema este cea exprimata in ultima sedinta din 18 ianuarie si anume ca o decizie se poate lua doar dupa ce o comisie neutra va analiza posibilitatile si necesitatile actuale ale CNM «Astra» in cadrul cladirilor existente, cat si cele ale Bibliotecii Judetene «Astra»”, a declarat presedintele CJ, Martin Bottesch.
Pe de alta parte, potrivit unei opinii insusita de membrii Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor (CNMC), din cauza crizei de spatiu cu care se confrunta complexul national muzeal, peste 50.000 de piese de patrimoniu national nu au conditii de depozitare asigurate, iar degradarea lor va aduce prejudicii ireparabile.