Datorita unui ingenios dispozitiv electronic instalat de un grup de specialisti si studenti ai Institutului de Fizica Atomica din Frankfurt (Germania), mecanismul ceasului cu pendul aflat in Turnul Sfatului din Sibiu se conecteaza si verifica ora exacta la ceasul atomic al institutului german de cercetare in domeniul fizicii atomice din Germania.
Motiv de mare mandrie locala, mecanismul a fost inaugurat in aceste zile de primarul Klaus Johannis si specialistii germani care au lucrat la proiect. Potrivit declaratiilor lor, Sibiul devine primul oras din Romania care a introdus un sistem computerizat de corectare a orei indicate de orologiile istorice din turnuri printr-o conexiune radio-satelit cu Institutul de Fizica Atomica din Frankfurt.
Sistemul permite corectarea mersului ceasurilor aflate in functiune in cele doua turnuri istorice ale Sibiului, mecanisme ce au, la randul lor, o vechime de cateva secole, pana la valori cu o precizie de o zecime de secunda pe luna. Primarul Johannis a aratat ca Sibiul are instalate doua astfel de echipamente de o exactitate extrema in indicarea orei exacte – unul in Turnul Sfatului si unul in turnul Catedralei Evanghelice, situata in Piata Huet. „Echipamentele instalate de noi au in componenta un sistem computerizat si o antena care capteaza semnalele de ora exacta emise de computerele ceasului atomic aflat la Institutul de Fizica Atomica din Frankfurt. Procesoarele, care prelucreaza semnalele, le transforma in ora locala specifica zonei noastre, apoi un grup de servomotoare transpun comenzile in mecanismele cu roti dintate, pendul si parghii ale orologiilor”, a explicat primarul Klaus Johannis. Pentru a realiza acordul antenei si pentru a calibra mecanismele, specialistii firmei romano-austriece care a instalat sistemul au avut nevoie de o noapte, interval in care semnalul special emis de la Institutul de Fizica Atomica din Frankfurt sa poata fi captat fara bruiajul din timpul zilei, provocat de sutele de aparate electronice aflate in functiune sau de utilajele pentru constructii ce lucreaza pe santierul din Piata Mare. Sistemul instalat in Turnul Sfatului de la Sibiu a costat aproximativ 46 milioane lei si nu modifica aspectul mecanismului vechi al orologiului, care a fost reparat de mai multe ori de-a lungul timpului si care era in grija maestrului ceasornicar Nicolae Radu din Sibiu. Mecanismul actual este unul cu pendul, datand din secolul XIX, iar sibienii curiosi au putut urmari in ultima perioada o usoara „defazare” a indicatiilor orare ale cadranelor ceasului din turn, cauzata de uzura catorva dintre piesele care pun in miscare ansamblul. Si aceasta eroare a fost reparata, astfel incat sibienii si turistii ajunsi de-acum la Sibiu vor sti permanent in ce vremuri se afla.