5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialDisponibilizari masive la Fabrica de Arme din Cugir

Disponibilizari masive la Fabrica de Arme din Cugir

Fabrica de Arme din Cugir, una dintre cele mai importante firme de stat din judetul Alba in perioada comunista, va ramane fara aproape toti angajatii pana la sfarsitul lunii noiembrie. In baza programului de restructurare al "Romarm", insusit de Consiliul de Administratie al Fabricii de Arme Cugir, pana la 1 decembrie vor fi disponibilizati aproape 950 de salariati.
Liderul sindicatului Apararea din cadrul fabricii, Ioan Neagu, a spus ca toate comenzile ar urma sa fie executate cu firme private, iar societatea va face doar montajul armelor, testarea si distributia, operatiuni pentru care ar fi nevoie de aproximativ 160 de oameni.
"Asta e propunerea care ni s-a facut, urmeaza sa o analizam. Avem si noi solicitari pe partea administativa" a spus Neagu. Este vorba in principal de bani pentru protectie sociala si salarii compensatorii, dar Neagu a exclus eventuale proteste in strada ale oamenilor.
Motivul oficial al concedierilor il reprezinta costurile prea mari de productie  din cauza tehnologiei vechi. Practic, fabrica de arme nu duce lipsa de comenzi, insa onorarea lor nu este profitabila.
Ioan Neagu a spus ca ar fi fost nevoie de o investitie de aproximativ opt milioane de euro in retehnologizare, situatie in care in jur de 400 de oameni si-ar fi pastrat slujbele. Banii, insa, nu s-au gasit astfel incat intreprinderea se afla la un pas de inchidere.
Cele cateva sute de disponibilizati vor ingrosa randurile oamenilor fara loc de munca din Cugir, unul dintre orasele cu cea mai mare rata a somajului, care se invarte in jurul procentului de 60%. Cifra este neoficiala, din cauza ca multi dintre acestia au iesit din evidentele autoritatilor.
Uzina Mecanica Cugir, alta data o societate la care munceau mii de angajati, s-a divizat la cativa ani dupa Revolutie in Fabrica de Arme Cugir si UM Cugir, care a pastrat, insa, si o sectie de produse speciale (armament).
Fabrica de arme ar fi trebuit sa intre intr-un program de privatizare in urma cu doi ani. Pe parcurs insa, strategiile guvernamentale s-au schimbat de mai multe ori, astfel incat nu s-a ales nimic de intentia de privatizare a firmei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă