» Sistemul sanitar in multe localitati din judetul Iasi aminteste mai degraba de Evul Mediu, in ciuda declaratiilor optimiste ale responsabililor din Ministerul Sanatatii.
Zeci de dispensare din judetul iasi au fost inchise din cauza conditiilor improprii in care-si desfasurau activitatea, un numar de peste 40.000 de ieseni fiind astfel nevoiti sa faca drumuri de kilometri pentru o consultatie banala sau cateva medicamente prescrise pentru calmarea durerilor.
Inspectorii de la Inspectia Sanitara de Stat au decis inchiderea dispensarelor din localitatile Belcesti, Coarnele Caprei, Fantanele, Todiresti, Prisacani, Madarjac, Osoi, Comarna si Voinesti. Inspectia la cabinetele medicilor de familie din mediul rural a scos la iveala o realitate teribila. Asistenta medicala se face in conditii mai mult decat precare, fara instrumentar medical, fara medicamente, sau fara apa curenta. In multe dintre asa-zisele "dispensare", peretii stau sa cada peste pacienti. "Conditiile pe care le-am descoperit la aceste unitati nu pot fi demne de un dispensar. Ani de-a randul, colegii mei, medicii de familie, au preferat sa functioneze in aceste spatii fara sa investeasca nici un ban. Nu si-au tras apa curenta. Nici macar n-au varuit. Intelegem ca sunt situatii unde nu se poate face nimic, dar cand e rea-vointa nu putem tolera", a declarat Manuela Trifan, seful Inspectiei Sanitare de Stat din Iasi. In comuna Comarna se inregistreaza situatia cea mai dificila. Nici unul dintre cele doua dispensare nu a reusit sa indeplineasca normele impuse de Inspectia Sanitara de Stat Iasi, activitatea lor fiind suspendata, in cele din urma, pe o perioada nedeterminata. Cladirea centrului medical este mai veche decat multi dintre sateni. "A fost construita cu 110 ani in urma. Cladirea nu este facuta din chirpici, ci direct din pamant, pe niste scheleti din lemn", marturiseste medicul de familie Culita Cotea. Barbatul a fost repartizat de comunisti ca medic de familie in sat in urma cu peste 23 de ani. Imobilul era trecut inca de atunci pe lista cladirilor ce urmau sa fie demolate, iar in locul ei, mai-marii sanatatii de atunci voiau sa ridice un dispensar "frumos". Intre timp insa, regimul s-a schimbat si planurile au fost uitate.