Au trecut aproape trei luni de la inundatiile din vara, urmate de actiuni de ajutorare a sinistratilor cu tot ceea ce pierdusera la navala apelor. Tot atunci a fost declansat programul de reconstructie si refacere a locuintelor familiilor afectate de viituri.
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, insotit de consilieri judeteni, a vizitat, cu doua zile in urma, cateva localitati din judet pentru a verifica stadiul repararii caselor si modul in care se deruleaza programul de reabilitare in care au fost incluse caminele culturale si dispensarele. Consiliul Judetean Constanta a preluat, prin hotarari, de la administratiile locale cladirile destinate activitatilor culturale si celor medicale pentru o perioada determinata in vederea executarii lucrarilor de reabilitare. Satele Baltagesti (comuna Crucea) si Tichilesti (comuna Horia) au fost vizitate primele de echipa CJC care a verificat stadiul reconstructiei, cu finantare de la bugetul judetean, caselor distruse de inundatiile din iulie. Locuintele au fost refacute din temelie, pe alte amplasamente decat cele initiale, si sunt ridicate pana la acoperis. Membrii familiilor s-au pus pe treaba pentru ca lucrarile sa fie gata cu mult inainte de venirea frigului. De la Tichilesti, echipa CJC s-a indreptat, impreuna cu primarul Gigel Sava, spre Horia unde obiectul vizitei au fost cele doua corpuri ale scolii generale. Conducerea CJC a sustinut ca a contribuit la refacerea caselor cu materiale de constructie care au lipsit din lista celor repartizate Constantei de Guvernul Romaniei. In acelasi fel se va proceda in cazul caselor afectate de ploile de la inceputul lunii septembrie.
70 de miliarde pentru cultura rurala
Consiliul Judetean Constanta a alocat 70 miliarde lei pentru reabilitarea a 20 de camine culturale, cladiri aflate aproape in paragina, care vor fi ca si noi pana la 1 noiembrie 2005. Din categoria celor deja finalizate face parte Caminul Cultural Topalu, inaugurat joi, si care va permite desfasurarea activitatilor programate de administratia locala in conditii la care nici macar nu visau locuitorii comunei. In acelasi timp, se deruleaza un alt program prin care sunt reabilitate 33 de dispensare, pentru care se preconizeaza cheltuirea a aproximativ 25 miliarde lei vechi. „Toate cladirile prinse in cele doua programe suporta lucrari de consolidare, instalarea punctelor sanitare si dotarea cu toalete, montarea centralelor termice care sa le confere siguranta in functionare, potrivit destinatiei lor”, a declarat Nicusor Constantinescu, precizand ca se va considera multumit abia la receptia finala. Este cunoscut faptul ca nu numai Consiliul Judetean a contribuit cu fonduri la reconstruirea caselor luate de ape, ci si restul cetatenilor din judet, persoane fizice sau agenti economici, dar si alte autoritati administrative: Primaria Constanta (3 miliarde lei vechi), Primaria Mangalia, la care se adauga ajutoarele din partea populatiei: alimente, imbracaminte, incaltaminte si aparatura de uz casnic.
Se lucreaza la infrastructura
Casele de la Saraiu vor fi predate la cheie pana pe 15 noiembrie, ca si celelalte locuinte construite, in intregime, pentru familiile sinistrate. Sunt, de asemenea, in lucru toate drumurile judetene si comunale afectate de viituri, precum si podurile sau podetele afectate de inundatiile din vara. Finalizarea lucrarilor este preconizata pentru sfarsitul anului, cu exceptia podului de la Baneasa, pentru care fondurile judetene nu sunt suficiente. Investitia estimata la aproximativ sapte miliarde lei nu poate fi acoperita, dar se va definitiva anul viitor. Aceeasi situatie se inregistreaza la Pantelimon unde trebuie identificata sursa de finantare pentru podul de pe soseaua care leaga localitatea de Constanta.