13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialDiscuţiile Rusia-NATO privind scutul antirachetă, în impas

Discuţiile Rusia-NATO privind scutul antirachetă, în impas

Ministrul adjunct de Externe Aleksander Gruşko a declarat luni că nu se poate preconiza un acord înainte de summitul din 2012 de la Chicago privind un proiect comun al Rusiei şi al NATO referitor la scutul antirachetă, relatează RIA Novosti, în pagina electronică, citată de Mediafax.

Discuţiile privind proiectul Statelor Unite, menit să ofere protecţia în faţa unor eventuale atacuri cu rachete din partea Iranului sau a Coreei de Nord, nu au progresat recent. Rusia cere garanţii scrise că scutul nu va fi îndreptat împotriva sa.

„Şansele ca un acord să fie semnat de Consiliul Rusia-NATO la summitul din Chicago, din mai 2012, cu garanţii constrângătoare din punct de vedere juridic conform cărora scutul antirachetă al NATO nu va viza Rusia, scad în fiecare zi”, a declarat Gruşko. El a adăugat că Rusia este hotărâtă să continue consultările şi să caute soluţii practice.

„Unele ţări din Alianţă spun că nu pot avea încredere în Rusia privind securitatea lor deoarece nu face parte din sistemul de apărare colectivă (al NATO)”, a precizat viceministrul rus. „Acest lucru nu corespunde principiilor pe care le promovăm în Consiliul Rusia-NATO şi pe care noi le folosim în cooperarea practică cu NATO”, a adăugat el.

El a mai spus că cooperarea Rusia-SUA pe tema proiectului stagnează deoarece Washingtonul îşi continuă politica, indiferent de obiecţiile Rusiei. Gruşko a precizat că SUA au semnat deja acorduri bilaterale privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România, Polonia şi Spania.

Oficialul a afirmat că Rusia vrea garanţii scrise care să includă configuraţia sistemului, localizarea unităţilor, viteza interceptorilor şi alte aspecte. „Noua fază în negocieri (după 2010) era menită să ducă la construirea unui sistem antirachetă comun, care să unească resursele Rusiei şi ale NATO împotriva unor ameninţări comune”, a conchis el.

Cele mai citite

George Pușcaș, „dublă” de senzație în victoria lui Bodrumspor din Turcia!

Internaționalul român George Pușcaș (28 de ani) a reușit o „dublă” impresionantă în victoria lui Bodrumspor, scor 3-1, împotriva celor de la Adana Demirspor,...

Ligia Deca: Avem mare nevoie de profesori care să predea știință, tehnologie, inginerie sau matematică

Ministrul Educației a încurajat studenții, la început de an universitar, să urmeze o carieră în sistemul de învățământ Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă...

Erdogan vrea ca lumea musulmană să se ridice împotriva „barbariei moderne” a Israelului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat luni "lumea musulmană şi toate conştiinţele să se unească împotriva barbariei moderne" în regiune, după bombardamentele asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă