14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDirectorului Lukoil, cercetat sub control judiciar, poate părăsi judeţele Prahova şi Ilfov

Directorului Lukoil, cercetat sub control judiciar, poate părăsi judeţele Prahova şi Ilfov

Directorul Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, poate să se deplaseze pe teritoriul României, după ce Tribunalul Prahova a admis cererea de modificare a controlului judiciar, relatează Mediafax

Decizia nu este definitivă.

Astfel, magistraţii permit cetăţeanului rus Andrey Bogdanov să se deplaseze pe teritoriul României, fără a depăşi graniţele ţării, în condiţiile în care măsura controlului judiciar luată faţă de acesta îi interzicea să depăşească limitele judeţelor Prahova şi Ilfov. Totodată, magistraţii menţin obligaţia lui Bogdanov de a nu părăsi România.

Citește și: Schema prin care Lukoil scoate din România miliarde de euro

Soluţia pronunţată marţi poate fi contestată în 48 de ore de la comunicare.

În 17 august, Tribunalul Prahova a decis să permită lui Andrey Bogdanov să părăsească teritoriul României între 27 august şi 1 septembrie, pentru a se deplasa la Moscova, însă procurorii au contestat decizia, iar Curtea de Apel Ploieşti a menţinut controlul judiciar impus directorului Petrotel Lukoil, interzicând acestuia să părăsească ţara.

La începutul lunii august, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice în dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimise în judecată două companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, pentru spălare de bani, şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Citește și: Directorul Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, cercetat de DNA într-un nou dosar

Totodată, în acelaşi dosar procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetăţeni români, ruşi şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul Petrotel Lukoil Ploieşti. Printre inculpaţi se numără Andrei Raţă, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, acuzat de folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Dorel Duţu, contabil şef în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, ambii cetăţeni ruşi care deţin funcţii de director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Pe de altă parte, procurorii care au instrumentat dosarul Lukoil au dispus disjungerea cercetărilor şi urmărirea penală a SC Petrotel Lukoil şi a directorului acesteia, Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, alte 39 de firme având calitatea de suspect pentru complicitate la cele două infracţiuni.

Astfel, în cauza disjunsă procurorul a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecta Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi faţă de directorul acesteia, cetăţeanul rus Andrey Bogdanov, pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

De asemenea, a fost disjunsă cauza în vederea efectuării urmăririi penale faţă de compania Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, care va fi cercetată pentru infracţiunile de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, fapte comise în perioada 2008-2010 inclusiv.

Totodată, procurorul a dispus disjungerea cauzei în vederea urmăririi penale faţă de 39 de societăţi comerciale cu răspundere limitată suspectate de comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, preciza documentul citat.

 

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...
Ultima oră
Pe aceeași temă