10.5 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialDirectorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, audiat de procurorii DNA

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, audiat de procurorii DNA

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, medicul chirurg Grigore Tinică, a fost audiat, luni dimineaţă, de către procurorii DNA Iaşi, unde i s-au prezentat învinuirile, într-un dosar care vizează implementarea a două proiecte europene, alte şapte persoane fiind audiate în acest caz.

Medicul chirurg Grigore Tinică, directorul IBC Iaşi, a fost citat, luni dimineaţă, la sediul DNA, pentru a-i fi prezentate acuzaţiile în dosarul în care este cercetat, alături de alte şapte persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ieşirea din sediul DNA, avocatul Ionel Nichita a afirmat că directorul IBC Iaşi Grigore Tinică este acuzat, printre altele, de fals intelectual, instigare la fals intelectual şi abuz în serviciu.

Directorul IBC Grigore Tinică a stat o oră în sediul DNA Iaşi, îndreptându-se apoi către Institutul de Boli Cardiovasculare.

“Activitatea în institut se va derula de azi (luni – n.r.) în mod normal. Lumea e bulversată. Eu unul sunt liniştit”, a afirmat directorul IBC Grigore Tinică.

La audierile de luni, de la sediul DNA Iaşi, procurorii au chemat opt persoane: Grigore Tinică (director IBC), Victoria Nedelciuc (director economic IBC), medicul Eduard Dabija (director medical IBC), Victorel Fărcăşel (responsabil logistic în cadrul unui proiect European), Cătălina Oana Ciofu (economist în cadrul IBC Iaşi), medicul chirurg Igor Nedelciuc, Nicolae Gabriel Alexoae (fondator şi administrator al SC ALMAR MED SRL şi manager general al SC DABM MED SRL şi SC BRANDCOM SRL), precum şi un alt reprezentant al firmei SC ALMAR MED SRL.

Ancheta vizează implementarea a două proiecte europene, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro.

O echipă de procurori ai DNA Iaşi, însoţiţi de mai mulţi jandarmi şi poliţişti în civil, au descins, joi dimineaţă, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, solicitând mai multe documente ale instituţiei.

Activitatea la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi a fost serios afectată pe tot parcursul zilei de joi, zeci de pacienţi fiind nevoiţi să aştepte pe holuri timp de câteva ore, pentru a fi preluaţi de către medicii la care aveau programare. Cei mai mulţi veniseră la control în urma unor operaţii pe cord, însă nu au putut discuta cu medicii întrucât aceştia erau cu anchetatorii. O parte dintre pacienţi au fost dirijaţi către alţi medici din cadrul spitalului sau au fost reprogramaţi.

Percheziţiile procurorilor DNA la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi au continuat şi vineri, timp de câteva ore, surse judiciare afirmând că ancheta vizează modul în care s-au derulat două proiecte cu fonduri europene, în valoare de aproximativ cinci milioane de euro, percheziţiile având loc în încăperi ale serviciului de contabilitate al unităţii medicale.

În cursul zilei de vineri, în spital au fost asigurate doar urgenţele medicale.

Ionel Nichita, avocatul directorului Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, chirurgul Grigore Tinică, declara că a fost ridicat calculatorul din biroul medicului, care conţinea şi un soft prin care “medicul vedea starea bolnavului înainte de operaţie”.

În 13 martie, conducerea Casei Judeţene a Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a anunţat declanşarea unei anchete la cinci spitale din municipiu, printre unităţile medicale vizate fiind şi Institutul de Boli Cardiovasculare, în condiţiile în care existau suspiciuni că s-ar fi raportat mai multe cazuri de pacienţi internaţi în stare gravă decât ar fi existat în realitate, cu scopul obţinerii de fonduri suplimentare.

Directorul CJAS Iaşi, Iulian Şerban, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX că din cele 248 de foi de observaţie verificate la cele cinci spitale ieşene un număr de 56 au nereguli.

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) din Iaşi funcţionează în incinta Spitalului Parhon din municipiu, ocupând două etaje ale clădirii. În urmă cu patru ani, Grigore Tinică a solicitat Ministerului Sănătăţii un proiect de construcţie la Iaşi a unui sediu nou, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 100 de milioane de euro. Construcţia nu a fost însă demarată.

Grigore Tinică este cunoscut drept unul dintre cei mai respectaţi medici din Iaşi, având la activ câteva mii de operaţii, multe dintre acestea fiind realizate pe cord deschis. Printre cei pe care i-a operat s-au numărat deputatul PSD Anghel Stanciu şi fostul primar al Bacăului Dumitru Sechelariu.

Cele mai citite

Navalnîi a fost înmormântat

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care a murit la 16 februarie la vârsta de 47 de ani într-o închisoare din regiunea arctică rusă, a fost înmormântat...

Proiectul de OUG pentru comasarea alegerilor, în transparență publică. Localele și europarlamentarele vor avea loc pe 9 iunie

Ministerul Afacerilor Interne a pus, joi, în transparenţă publică, proiectul ordonanţei de urgenţă privind măsurile avute în vedere pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă