De cateva saptamani, in sanatatea galateana a fost declansat un veritabil razboi, subiectul disensiunilor fiind constituit de intentia Ministerului Sanatatii de a reduce cu 300 numarul paturilor de la Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Apostol Andrei”. Masura survine dupa ce, in anul 2003, in timpul ministeriatului Danielei Bartos, cu complicitatea directorului de atunci al DSP Galati, actualul deputat PSD Aurel Nechita, a fost desfiintat Spitalul Municipal „Elena Doamna”.
Intamplator sau nu, dupa acea dovada de loaialitate, dr. Aurel Nechita a fost numit de Bartos secretar de stat la Sanatate. Eforturile actualei conduceri a DSP Galati pentru reinfiintarea Spitalului Municipal au esuat. Iar ministerul vrea in continuare reduceri de paturi. De aceasta data, conducerea DSP Galati a avut o atitudine ferma, venind la propunerea ministerului cu o contrapropunere. Bineinteles ca celor din minister nu le-a convenit nesupunerea, iar la reuninea ce a avut loc saptamana trecuta la Constanta conducerea DSP Galati a primit „stegulet rosu”.
Totusi, conducerea ministerului a acceptat si discutarea propunerilor galatenilor, iar la masa verde directorul DSP Galati, dr. Sorin Ungurianu, a obtinut reducerea numarului paturilor la spitalul clinic cu 153, in loc de 300. „Conducerea ministerului nu a aprobat planul nostru de restructurare, prin care Spitalul Judetean ar fi pierdut numai 109 paturi. Argumentul a fost ca nu s-ar respecta normele europene, care cer ca fiecarui bolnav sa i se aloce sapte metri patrati. Ministerul ne-a cerut sa restructuram sectiile de acelasi fel care sunt mai numeroase si sa reducem numarul de paturi din sectiile care au indicatori mai slabi, adica numar de internari, zile de internare, adica sa reducem numarul de paturi in sectiile care au indice de operativitate mic. Initial, ni s-a cerut sa reducem 300 de paturi, dar, prin medierea asigurata de Prefectura Galati, am reusit sa-i convingem sa restructuram doar 153 de paturi”.
Reducerile de paturi vor fi operate la sectiile medicale si obstetrica-ginecologie, prin comasarea celor trei sectii medicale urmand sa mai ramana numai doua, iar din cele trei de obstetrica-ginecologie-neonatologie, numai doua. Vor mai fi reduse paturi si la unele sectii cu indicatori de operativitate mai scazuti, aceste reduceri ceva mai mici urmand sa aiba loc fara sa fie insotite de reduceri de personal.
In privinta indicatorilor statistici, directorul DSP Galati, dr. Sorin Ungurianu, opineaza ca totusi media inregistrata la Galati la o valoare situata in apropierea mediei inregistrate in spitalele de urgenta in tarile UE: „Este adevarat ca Galatiul are doar 4,9 paturi la mia de locuitori, in timp ce indicele pe tara este de 6 paturi la mia de locuitori. In Uniunea Europeana insa, cu toate ca indicele mediu este de 8 paturi la mia de locuitori, cifra rezulta dintr-un calcul in care se iau in considerare si spitalele private. Luand in considerare numai spitalele de urgenta pentru populatie, rezulta un indice mult mai mic, de doar 3,6 paturi la mia de locuitori”.
Directorul DSP considera ca reducerea celor 153 de paturi este una de moment, ele urmand sa se regaseasca in noul spital judetean de urgenta din Galati, a carui constructie va incepe in 2008, noul spital urmand sa aiba 400 de paturi.