25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDirectorii Mittal Steel, cercetati penal pentru intarzierea investitiilor de mediu

Directorii Mittal Steel, cercetati penal pentru intarzierea investitiilor de mediu

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a anuntat la Galati ca va fi inceputa urmarirea penala a directorului de operatiuni de la Mittal Steel Galati, Hans Ludwig Rosenstock, a senior managerului Ionel Bors, a sefului Directiei de Mediu, Vespasian Popescu, a directorilor de la otelariile OLD1 si OLD 3 si a directorilor unora dintre uzinele de pe platforma combinatului, pentru intarzierile in investitiile de mediu, dar si pentru ca marele colos siderurgic functioneaza in baza unei autorizatii de mediu ilegale.
Cercetarea penala a directorilor este alternativa la masura prevazuta de lege, oprirea activitatii Mittal Steel.

Investitii amanate din zgarcenie

Comisarul general a avut, ieri dimineata, o intrevedere cu administratia combinatului, pentru a discuta cu COO Hans Ludwig Resenstock si senior managerul Ionel Bors, despre intarzierile in aplicarea a 16 masuri de eliminare a poluarii cuprinse in programul de conformare, intarzieri mentionate in raportul unui control efectuat recent la Mittal Steel Galati de comisarii de la Garda de Mediu Galati. Administratia combinatului a raspuns cu o propunere de reesalonare a termenelor, dar care nu rezolva problemele esentiale ale poluarii de pe platforma siderurgica de la Galati: “Investitiile majore tot nu sunt planificate, ca sa fie recuperate. Ele au niste termene de impaciuire, de amanare”, a declarat Silvian Ionescu. Situatia cea mai flagranta este cea referitoare la realizarea instalatiilor de desprafuire de la otelarii, investitie care ar fi costat 25 de milioane de dolari, dar pe care administratia nu a pus-o in practica pentru ca nu a considerat asta o prioritate: “In timpul discutiei, unul dintre directori mi-a spus ca ei au grija cum gestioneaza banii si se gandesc ca nu cumva sa puna in risc 25 de milioane de dolari. La o instalatie care produce multe miliarde de euro, se pun in discutie 25 de milioane de dolari?”, a spus Silvian Ionescu.

Autorizatia de mediu, ilegala si aproape expirata

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu considera ca situatia este si mai complicata in privinta autorizatiei de mediu a combinatului, care este ilegala! Autorizatia nr. 230/19.03.2003 este valabila pana pe data de 18 martie, dar a fost emisa ilegal de catre Agentia de Mediu Galati, din cauza ca nu a fost respectata una dintre clauzele privatizarii Sidex, descoperita recent, dupa ce contractul a fost desecretizat: “In contractul de privatizare exista un capitol de mediu care prevede ce trebuie facut incepand cu 2002, ca sa se conformeze legislatiei de mediu si a carui ultima fraza spune «aceste prevederi vor constitui baza viitoarei autorizatii de mediu emise de autoritatea de mediu». I-am pus domnului director Bors intrebarea daca in 2002 domniile lor au trimis acel capitol la autoritatea de mediu, ca sa constituie baza la autorizare. Raspunsul a fost evaziv si este absolut real ca in final am ajuns amandoi la aceeasi concluzie, ca acel contract nu prevedea cine are obligatia sa transmita la agentie capitolul de mediu. Este o smecherie de prost gust!”, a declarat Silvian Ionescu, adaugand in concluzie ca “autorizatia pe baza careia functioneaza Mittal Steel este foarte dubioasa!”.

Totusi, combinatul nu va fi inchis!

In aceste conditii, autoritatile ar trebui sa ia decizia inchiderii combinatului de la Galati, dar seful Garzii Nationale de Mediu spune ca pentru a nu fi pusi pe liber cei 16.000 de salariati ai combinatului va opta pentru o solutie alternativa, intocmirea dosarelor penale celor trei directori: “Legea Mediului si Ordonanta 440 au doua cai de solutionare a problemei Mittal Steel. Prima dintre ele ar fi inaintarea catre Agentia de Mediu Galati, a solicitarii de anulare a autorizatiei de mediu a Mittal Steel, ceea ce ar duce la oprirea activitatii combinatului. Cea de-a doua cale de actiune este intocmirea dosarelor penale a responsabililor care nu au aplicat Legea Mediului. Am comunicat celor trei directori ca actiunea GNM se indreapta impotriva dumnealor. Mi se pare corect fata de comunitatea Galatiului ca responsabilii sa plateasca”. Silvian Ionescu a precizat ca va cere la MAI datele de identificare ale directorilor Hans Rosenstock, Ionel Bors si Vespasian Popescu, pentru demararea intocmirii dosarelor penale.
Cum combinatul functioneaza in baza autorizatii de mediu ilegale, care va expira pe 18 martie, oficial se va adopta varianta ca Mittal Steel este in curs de obtinere a autorizatiei de mediu, pe care trebuie sa o obtina pana pe 31 octombrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă