19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDirectorii de spital nu vor mai fi si parlamentari

Directorii de spital nu vor mai fi si parlamentari

„Sistemul sanitar nu va mai fi patronat de jocuri de interese, de slujirea intereselor personale ale unuia sau altuia”, a declarat ieri ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Pe site-ul Ministerul Sanatatii a fost afisat un pachet de 14 proiecte de legi care vor reforma din temelii Sanatatea. Acesta va ramane o luna pe site, pentru a fi supus dezbaterii publice, dupa care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament. „Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a fost de acord cu acest pachet legislativ”, a anuntat ministrul Sanatatii.

In Legea spitalelor se va introduce avizul conform al Ministerului Sanatatii la numirea si schimbarea din functie a conducerii spitalelor. Managerul spitalului, fie persoana fizica sau juridica, va incheia un contract de management cu Ministerul Sanatatii pe o perioada de trei ani, cu evaluare anuala. In termen de maximum sase luni de la intrarea in vigoare a legii, este prevazut ca directorii de spital sa nu mai desfasoare nici o alta activitate. Masura se aplica exclusiv pentru profesorii universitari cu o singura norma didactica, care au absolvit un curs de management. Se va defini conflictul de interese pentru tot personalul medical care detine functii de conducere, care se va extinde pana la rudele de gradul patru, in sensul de relatii comerciale sau de alta natura cu alte activitati medicale si farmaceutice, importatori si distribuitori de medicamente si materiale sanitare. Directorii de spital nu vor mai putea fi nici parlamentari. Legea prevede infiintarea unui nou tip de spital – spitalul regional. Sefii de sectie vor avea numai responsabilitati medicale, nu si administrative. Legea asigurarilor sociale de sanatate va prevedea ca pentru pensionarii din sistemul public sau cei din agricultura se va achita contributia din bugetul de stat prin Casa Nationala de Pensii, incepand cu 2007; pentru pensionarii cu venituri peste 9 milioane de lei vechi se va incasa contributia de 6,5% peste ceea ce depaseste nivelul respectiv; pentru someri, contributia se va achita prin bugetul asigurarilor de somaj eliberate de Ministerul Muncii la nivelul sumelor din contracte, la care se va achita procentul de 6,5%; pentru cetatenii care incaseaza venitul minim garantat se va achita procentul de 6,5% din suma respectiva, care se va retine si vira de catre primarii incepand cu 2007; cetatenii care lucreaza in strainatate fara documente legale vor achita o contributie de 6,5% la salariul minim pe economie.

Se desfiinteaza lanturile de farmacii

Legea asigurarilor voluntare de sanatate va introduce sistemul de asigurare voluntara privata de sanatate, respectiv un pachet suplimentar fata de cel social. Legea farmaciei va prevedea eliminarea monopolului prin desfiintarea lanturilor de farmacii. Intr-un lant vor activa numai patru farmacii intr-o localitate cu pana la 400.000 de locuitori. Proprietarii si membrii consiliilor de administratie ale unitatilor farmaceutice vor fi in majoritate de profesie farmacisti autorizati. Alte proiecte legislative sunt: Legea privind cadrul european si cadrul national de asigurari sociale de sanatate, Legea privind fondul national de sanatate, Legea privind exercitarea profesiei de medic, precum si organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania, Legea privind malpraxisul, Legea privind programele nationale de sanatate, Legea medicamentului, Legea privind sistemul national integrat de servicii medicale de urgenta si de prim-ajutor calificat, Legea Colegiului Farmacistilor. Pachetul legislativ se gaseste la adresa www.ms.ro, iar pentru sugestii si propuneri sunt disponibile numerele de telefon: 0746.755.084 si 0729.191.121, tel. verde: 0800.800.187 (intre orele 8-22).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă