Doi directori din Primăria Constanţa au din nou emoţii, pentru că trebuie să se prezinte în faţa instanţei. După mai bine de un an de tergiversări, în dosarul supranumit „Mită la Primărie” a venit rândul unui nou termen de judecată. Astfel, mâine, 27 septembrie, Ionel Pilat şi Constantin Babuş trebuie să se prezinte la Curtea de Apel Galaţi. Aceştia sunt acuzaţi de luare de mită şi şantaj. Alături de ei este cercetat în dosar şi Marius Tărcatu (angajat în trecut în funcţia de director al Direcţiei pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat a Consiliului Judeţean Constanţa), pentru complicitate la luare de mită.
Procesul celor trei este înregistrat în anul 2005, cu numărul 29/118/2005. Chiar de la început, acesta a debutat cu o serie de amânări. În octombrie 2006, de exemplu, magistraţii au admis o astfel de amânare, pentru că inculpatul Constantin Babuş nu îşi desemnase un apărător legal. Inculpaţii au folosit toate armele legale pentru a se apăra. Printre acestea se numără şi deja celebra sesizare a Curţii Constituţionale, acelaşi Babuş invocând o excepţie de neconstituţionalitate, în aprilie 2007. Aşa cum prevedea legea, cauza s-a suspendat. În mai 2008 vine şi prima pronunţare în acest caz. Tribunalul Constanţa îl condamnă pe Constantin Babuş la 2 ani şi 10 luni de închisoare şi la interzicerea drepturilor pe o durată de doi ani de la executarea pedepsei, dar suspendă executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 10 luni. Marius Tărcatu este condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare. Tot doi ani şi tot cu suspendare primeşte Ionel Pilat. În plus, magistraţii mai decid să confişte suma de 20.000 de dolari de la Constantin Babuş şi să o restituie părţii vătămate, omul de afaceri Dumitru Burcin. De asemenea, inculpaţii au fost condamnaţi la plata unei sume de 6.000 de lei fiecare, reprezentând cheltuielile de judecată.
Lungul drum spre Curtea de Apel Galaţi
Inculpaţii din dosar atacă decizia Tribunalului Constanţa şi urmează alţi ani buni de judecare a cazului. Speţa ajunge la Curtea de Apel Constanţa, care decide că cei trei sunt nevinovaţi. În septembrie 2011, procesul este scos de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, urmare a „apelurilor formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, partea vătămată Burcin Dumitru, inculpaţii Babuş Constantin, Tărcatu Marius, Pilat Ionel împotriva sentinţei penale nr. 219/05.05.2008 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 29/118/2005″. Magistraţii iau decizia să trimită cazul la Curtea de Apel Galaţi. Aici au fost stabilite termene de judecată în datele de 14 decembrie 2011, 20 ianuarie 2012, 17 februarie 2012, 21 martie 2012, 20 aprilie 2012, 18 mai 2012, 20 iunie 2012. Toate aceste termene de judecată au fost amânate. Următorul termen este fixat, după cum spuneam, pe 27 septembrie.
Constantin Babuş este în prezent director executiv la Direcţia Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa, iar Ionel Pilat ocupă funcţia de director executiv Direcţia de Servicii Publice în cadrul instituţiei.
Inculpaţii din dosar, dar şi o parte din martori au susţinut în mai multe rânduri, pe parcursul judecării dosarului, că de fapt nu ei sunt ţinta procurorilor, ci primarul Radu Mazăre. Acest lucru a fost afirmat de Nicolae Terzi, patron de restaurant, finul lui Burcin. Declaraţii în acest sens au dat şi Nurhan Ali, consilier local al PSD, dar şi Ruxandra Luminiţa Darie, soţia vicepreşedintelui CJC Constanţa, Cristian Darie, în calitate de notar al lui Burcin. Babuş, Pilat şi Tărcatu au declarat chiar că li s-ar fi sugerat să dezvăluie toate informaţiile pe care le au despre primar, pentru a fi siguri că lor nu li se va întâmpla nimic. În dosar a fost audiat, în februarie 2008, şi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Acesta a declarat că autodenunţul lui Burcin ar fi fost făcut din răzbunare, pentru că fiul său, Felix, a fost dat afară din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. Mai mult, Constantinescu a afirmat că dosarul are şi o tentă de răzbunare politică, ţinând cont că el face parte din conducerea PSD, iar Burcin era membru PDL (partid pentru care, de altfel, a candidat la Primăria Cumpăna în 2008, unde a pierdut în favoarea candidatului PSD). „Dacă cineva trebuie trimis în judecată pentru şantaj, atunci acea persoană este Dumitru Burcin”, a afirmat în instanţă Ioana Focşa, avocata lui Babuş şi Pilat.
Autodenunţ pentru 20.000 de dolari
Procesul a pornit în urma unui autodenunţ la DNA formulat de Dumitru Burcin, în 2005. Acesta, un cunoscut om de afaceri, patronul restaurantului Pelican, a reclamat că i-ar fi oferit lui Constantin Babuş, în toamna lui 2002, suma de 20.000 de dolari. În schimbul banilor, Babuş i-ar fi înlesnit lui Burcin facilitarea la intrarea la negociere directă (în primăvara lui 2004) pentru cumpărarea terenului aferent restaurantului, în suprafaţă de peste 1.000 mp. Anchetatorii spun că banii ar fi ajuns la Babuş, prin intermediul lui Tărcatu. Rolul lui Pilat ar fi fost să-l ameninţe şi constrângă pe Burcin. Cert e că acesta nu a ajuns proprietarul terenului. În 2005, Babuş şi Tărcatu au fost reţinuţi pentru 24 de ore.