13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDiplome si inele cu sigilii la Palatul Sutu

Diplome si inele cu sigilii la Palatul Sutu

O expozitie inedita poate fi vizitata, gratuit, la etajul Muzeului Municipiului Bucuresti-Palatul Sutu si intitulata “Marturii sigilare”. Organizatorul, prof. Ionel Zanescu, spune ca vizitatorii vor vedea pentru prima data documente si sigilii din colectia muzeului.
“Piesele selectate, documentele conservand diferite tipuri de sigilii, spite de neam dotate cu insemne, matrice si inele sigilare, steme, compozitii simbolice reprezentate pe diferite stampe si picturi, atesta modul in care s-a desfasurat in tarile romane fenomenul heraldic, redau aspecte privind diversitatea insemnelor romanesti”, ne explica prof. Zanescu. Acesta ne spune ca toate piesele expuse sunt originale, fiind expuse aproape 140 de documente, 50 de sigilii si inele sigilare, precum si matrite. Remarcam tiparele sigilare apartinand unor dregatori, negustori si targoveti din veacurile XVIII-XIX, cele provenind din institutii din Bucuresti, sigilii lucrate cu mult mestesug, deseori reprezentand acvila cruciata – simbolul comunitatii romanesti sau stema unita. Un loc aparte a fost rezervat exponatelor menite sa redea evolutia insemnelor orasului Bucuresti. Intalnim aici cartile datate de judetul Gherghina la 18 iunie 1665 si cea a judetului Stoica, din 11 octombrie 1693, ce poarta sigiliul urbei in tus negru. La acestea se adauga numeroase acte emise de autoritati.
Printre documentele care atrag atentia se remarca hrisovul de intemeiere a Spitalului Brancovenesc si incuviintarea pe care domnitorul Dimitrie Ghica a dat-o beizadelei Grigore Ghica de a asterne cu caldaram de piatra soseaua care duce peste apa Colentinei.
Dintre sigiliile expuse, le mentionam pe cele ale marchizei Elena de Belloy, nascuta Bibescu, ale familiei Lens, episcopului Kalenic, mitropolitului Neofit.
Expozitia se va deschide maine la ora 13, putand fi vizitata de public intre orele 10 si 18, cu exceptia zilelor de luni si marti, pana la sfarstitul lunii august.

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă