Fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, nu a catadicsit sa se prezinte ieri la Curtea Suprema de Justitie. Acesta a preferat sa-si trimita avocatul „inarmat” cu o valiza de documente justificative. DIP este cercetat de o comisie privind controlul averilor demnitarilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
„Circul s-a terminat! Totul este o inscenare, un scandal clar politic, bazat pe abuzuri. Am aici la mine declaratiile olografe ale domnului Popescu si ale sotiei sale”, a tunat si fulgerat ieri avocatul fostului ministru. Cei trei judecatori care se ocupa de caz au dat un nou termen, peste doua saptamani, data cand se spera in solutionarea cauzei. „Judecatorii au stabilit termenul de 22 septembrie si eu sunt convins ca acesta data va fi identica cu cea a inchiderii dosarului. Comisia de judecatori trebuie sa dea raspuns legalitatii de fond a dosarului”, a mai declarat Catalin Dancu, avocatul sotilor Popescu. Criticilor acestuia nu a scapat nici procurorul general al Romaniei, Ilie Botos. Acesta din urma a cerut anchetarea lui Dan Ioan Popescu la sesizarea Centrului de Resurse Juridice. „Sesizarea procurorului general este o eroare, deoarece aici nu putem vorbi de neprofesionalism. Este clar ca baiatu' este comandat politic. In sesizare nu s-a luat in calcul si veniturile obtinute de sotia domnului Popescu”, a mai spus Dancu. Centrul de Resurse Juridice sesizase discrepante aparute intre declaratiile de avere ale mai multor demnitari, fapt infirmat de fostul ministru Popescu pe motiv ca acea comparatie era facuta pe baza declaratiilor sale de avere din 2003 si 2004 si pe articole din presa. Avocatul acestuia contesta si datele existente la dosar.
15 milioane de euro
Articolele de presa si declaratia de avere din 2005 a fostului ministru, nu pot fi considerate probe deoarece nu exista declaratia de avere de la inceputul mandatului. „Nu exista pur si simplu un termen de comparatie”, a conchis avocatul senatorului PSD. La data de 25 august, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a pus in vedere lui Dan Ioan Popescu ca trebuie sa faca referire la bunurile dobandite din 1991 pana acum, iar sotia sa la cele obtinute din 1995, anul casatoriei. Totodata, avocatul senatorului a sustinut ca cei care au facut sesizarea privind dobandirea ilicita a averii de catre Popescu trebuia sa dovedeasca inainte de a face reclamatia. „Nu trebuia depusa de Dan Ioan Popescu, ci de cei care au sesizat comisia”, a mai precizat avocatul. Averea fostului ministru PSD a fost evaluata cu ajutorul unor firme imobiliare si prezentata in exclusivitate de „Romania libera”, ca atingand suma de 15 milioane de euro. Cotidianul nostru a prezentat intreaga lista a bunurilor mobile si imobile a senatorului PSD. Cinci apartamente in Bucuresti, o casa de vacanta la Azuga, terenuri extravilane si intravilane atat in Bucuresti, cat si in Breaza, Azuga, Mogosoaia, drept pentru care ne-am pricopsit cu o amenintare. „Va precizez faptul ca, daca se mai continua actiunea regizata de discreditare a mea si a familiei mele, ma vad nevoit sa actionez in justitie atat autorii articolelor, cat si ziarul dvs.”, se arata in dreptul la replica trimis pe adresa redactiei. De altfel, acelasi tip de amenintare a fost transmis voalat si catre procurorul general Botos, considerat principalul vinovat pentru discreditarea la care este supus Popescu. „Dupa ce se va incheia (procesul Ð n.red.), Dan Ioan Popescu va actiona in consecinta”, a concluzionat, enigmatic, Catalin Dancu. In 2004, Dan Ioan Popescu a avut in calitate de ministru al Economiei un venit total de 299.102.590 lei vechi, iar sotia sa pentru activitatea de management la anumite societati aproape 5 miliarde de lei vechi, la care s-a adaugat un bonus de management de 8,37 miliarde lei vechi.