19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDinu Patriciu, intre Est si Vest

Dinu Patriciu, intre Est si Vest

Nouasprezece din cele patruzeci de firme ale grupului Rompetrol isi desfasoara activitatea in afara granitelor Romaniei, in 12 tari. Nu e usor sa renunti la un imperiu in ascensiune, dar Dinu Patriciu a facut-o. Daca a gresit sau nu, ce motive reale a avut – altele decat nevoia de materii prime si lichiditati a concernului Rompetrol – nu vom afla foarte curand. In schimb, daca managerii echipei Rompetrol se pot acomoda/impaca cu staff-ul kazah vom vedea foarte repede.

Triunghiul Olanda-Elvetia-Cipru

Cartierul general al grupului Rompetrol a fost initial in Olanda, la Amsterdam, unde s-a infiintat The Rompetrol Group (TRG), firma care si-a propus, potrivit Registrului Comertului olandez, "participarea in finantarea si administrarea de societati si alte operatiuni, achizitionarea, conservarea, instrainarea in orice fel a tuturor felurilor de interese de participare si a intereselor in alte societati, asociatii sau operatiuni, indiferent de numele pe care il poarta, actionarea in calitate de companie-mama, obtinerea de imprumuturi, imprumutarea cu bani si furnizarea de asigurari si garantii pentru creantele unor terte parti, inclusiv pentru societatile grupului". Cumpararea firmei olandeze de catre Rompetrol Holding SA Elvetia, cu sediul in Granges-Paccot, inregistrata la Registrul Comertului din Freiburg, a mutat, practic, cartierul general al imperiului Patriciu in Tara Cantoanelor. Rompetrol Holding SA, ai carei actionari sunt Dinu Patriciu (80%) si americanul Phil Stephenson (20%), este si firma prin care magnatul a cumparat cotidianul "Adevarul". In consecinta, publicatia nu este afectata de tranzactia cu kazahii. Tot in Elvetia, in faimosul canton Zug, functioneaza o firma mai putin cunoscuta a grupului Rompetrol, Vector Energy, al carei obiect de activitate declarat este "comertul cu titei, produse rafinate, gaz, electricitate si alte materiale brute".
Principalul actionar al firmei elvetiene (95% din actiuni) este o alta firma a holdingului Rompetrol, P&G Consulting (Overseas) Ltd., cu sediul in localitatea cipriota Lefkosia, specializata in investitii si afaceri imobiliare.

Benzinariile franco-spaniole

O mutare importanta in politica de extindere spre Occident a Rompetrol a fost infiintarea companiei Rompetrol France SAS (92,5% din actiuni), cu sediul la Paris. Obiectivele declarate la Registrul Comertului francez dezvaluie si alte interese economice decat simpla preluare a unui lant de benzinarii: "subscrierea, achizitionarea, vanzarea, gestiunea si detinerea tuturor titlurilor si valorilor mobiliare, dobandirea de participatii in orice societati comerciale, industriale, financiare, mobiliare, participarea directa sau indirecta la constituirea, administrarea sau controlul oricarei societati, fie prin dobandirea de participatii directe sau indirecte, fie prin infiintarea de societati noi, aport, subscriere, fuziune, societate in participatiune, grup de interes economic sau in orice alt mod". Rompetrol France a cumparat integral pachetul de actiuni la societatea franceza Dyneff SA. O data cu ea, a preluat in proportie de 100% si firmele Dyneff Espagne, Dyneff Catalogne, TMP, DPPLN si Petrolyon.

Rusia si spatiul CSI
Primul pas facut de Rompetrol catre fostul spatiu sovietic este cel spre Republica Moldova. Rompetrol Moldova SA, cu sediul la Chisinau, are ca obiect de activitate importul si/sau comercializarea motorinei, benzinei, gazului lichefiat, constructii de cladiri etc. Intreprinderea mixta Palplast din localitatea Calarasi este puiul moldovenesc al Palplast SA Sibiu si fabrica materiale plastice primare. Dupa intrarea pe pietele din Ucraina si Kazahstan, infiintarea Rompetrol Rusia LLC a fost, din nou, un pas important, aproape deloc mediatizat de firma-mama, TRG, care detine pachetul integral de actiuni. Sediul puiului rus se afla la Moscova, iar obiectele de activitate declarate sunt "activitatile specifice industriei extractive si de servicii anexe acesteia". Nu in ultimul rand, Rompetrol Georgia Ltd., cu sediul la Tbilisi, are ca obiect de activitate comercializarea carburantilor auto en-gros si en-detail.

Prospectiuni in Ecuador si Bahamas

Rompetrol Upstream International LTD, cu sediul la Nassau, in Bahamas, are ca obiect de activitate "explorari si activitati de productie in domeniul petrolului si gazelor", iar Geopetsa Servicios Petroleros SA, cu sediul in Quito, Ecuador, executa lucrari proprii industriei petroliere: explorare, forare, reconditionare de sonde, exploatare, productie, constructii de orice tip de instalatii. si Balcanii au intrat in atentia Rompetrol. Dupa Rompetrol Bulgaria, cu sediul la Ruse, si alti doi pui in Albania, la Rruga, Rompetrol se pregateste sa intre pe piata sarba.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă