20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDinti sanatosi la orice varsta

Dinti sanatosi la orice varsta

Cercetatori americani de la universitatea statului Oregon au identificat gena raspunzatoare pentru productia de smalt dentar. Descoperirea ar putea face posibila cresterea de dinti noi in locul celor stricati iremediabil. Dar chiar daca acest vis frumos nu va deveni aievea prea curand, cel putin am putea scapa de tortura plombelor. Cavitatile vor fi astupate in mod natural, la comanda genei respective.

Din experiente facute mai demult pe soareci se stia ca gena Ctip2 (un factor de transcriere) joaca un rol in functionarea sistemului imunitar si in dezvoltarea pielii si a nervilor. Cercetarile din Oregon adauga la aceasta lista dezvoltarea smaltului dentar.

Cercetatorii au studiat soareci din caror genom au eliminat gena Ctip2. Soriceii nascuti fara aceasta gena aveau dinti rudimentari, neiesiti din gingie si lipsiti de invelisul de smalt.

Dr Chrissa Kioussi, de la Oregon State University, a subliniat ca desi se intampla deseori ca una si aceeasi gena sa aiba functii multiple, pana acum nu se stia ce gena guverneaza productia smaltului dentar. “Este primul factor de transcriere despre care se dovedeste ca exercita un control asupra formarii si maturizarii ameloblastelor, celulele care produc smaltul” – declarat dr. Kioussi, citata de Daily Mail.

Descoperirea ar putea avea aplicatii si in cazul dintilor oamenilor. Utilizata impreuna cu noua tehnologie a celulelor susa, ea ar putea aduce mai aproape ziua in care ne vom putea creste dinti noi, atunci cand cei vechi nu isi mai fac datoria. Pana cand acest vis va deveni realitate, noua descoperire ar putea sta la baza unor noi metode de consolidare a smaltului existent sau de reparare a smaltului spart. Dr Kioussi, care a reamintit ca smaltul dentar este unul dintre cele mai dure materiale intalnite in natura, a atras atentia ca pana sa se materializeze aplicatiile pe om, oamenii de stiinta mai au mult de lucru. Cercetatorii spera ca peste zece ani vor putea creste dinti noi pornind de la celule susa.

Alti oameni de stiinta au prelevat celule susa din tesuturile moi din interiorul dintilor si au manipulat genetic aceste celule in asa fel incat sa se transforme in dinti pe care i-au implantat unor soareci.

Alte inovatii dentistice in pregatire: inlocuirea sfredelului dentistului cu un jet de aer – si o apa de gura care previne fara gres aparitia cariilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă