25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDin iulie 2012, Comisia Europeană nu va mai monitoriza, probabil, justiţia şi...

Din iulie 2012, Comisia Europeană nu va mai monitoriza, probabil, justiţia şi internele din România şi Bulgaria

Comisia Europeană (CE) va ridica probabil în iulie 2012 Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), prin care Bruxelles-ul monitorizează progresele înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, afirmă Sofia News Agency, potrivit NewsIn.

Această decizie se prefigurează din rapoartele de anul acesta ale Comisiei Europene, ce vor fi aprobate şi date publicităţii miercuri şi al căror proiect a fost obţinut de postul de radio BNR.

În vara anului următor, la exact cinci ani după primul raport MCV, va fi făcută o evaluare amplă a progreselor din această perioadă, după care se va propune ridicarea mecanismului, potrivit Comisiei.

În acest sens, Bruxelles-ul va cere României şi Bulgariei să implementeze recomandările din rapoartele de anul acesta şi să rezolve problemele importante semnalate.

Anul acesta, raportul include o serie de fapte şi recomandări legate în special de justiţie, scrie Sofia News Agency.

Când cele două ţări au aderat la Uniunea Europeană, în 2007, corupţia şi reformele insuficiente din justiţie au dus la introducerea mecanismului de monitorizare MCV, fără precedent, ce a dus până în prezent la îngheţarea a sute de milioane de euro alocaţi României şi Bulgaria, din cauza fraudelor cu fonduri europene descoperite.

Potrivit postului de radio, raportul nu face nicio referire la aderarea la spaţiul Schengen, condiţionată de progresele făcute în lupta împotriva corupţiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă