-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialDilemă în Galaţi: căprioare sau maidanezi?

Dilemă în Galaţi: căprioare sau maidanezi?

Un fapt inedit întâmplat în municipiul Galaţi dă naştere unei noi controverse între iubitorii de animale şi adversarii acestora.

Printre copacii de pe faleza Dunării a apărut o căprioară. Cei care susţin eutanasierea câinilor fără stăpân afirmă că maidanezii din zonă hărţuiesc animalul care şi-a găsit adăpost în oraş. Preşedinta Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş!”, Corina Grigore, ne-a declarat însă că acea căprioară este de 2-3 ani pe faleză şi totuşi nu a fost ucisă de câini.

Citeşte şi: Un cerb a fost ucis de maidanezii de la zoo

Dincolo de aceste controverse, evenimentul a dat naştere unei întrebări legitime: cum a ajuns căprioara în oraş? Unii susţin că aceasta a venit pe faleză din pădurile din Lunca Siretului, parcurgând 5-10 km de-a lungul malurilor Siretului şi Dunării şi trecând pe sub viaductul şoselei Galaţi-Brăila. Alţii cred că ar fi venit din pădurile de pe malul tulcean, trecând Dunărea. „Se întâmplă uneori ca unele căprioare să nu mai găsească hrană în habitatul în care trăiesc şi asta se întâmplă mai ales în perioada de iarnă, când îngheţul şi zăpada le afectează resursele de hrană şi animalele aleg să plece în căutarea hranei”, ne-a declarat Florin Matei, purtător de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Cert este că gălăţenii au adoptat-o, unii i-au adus fân, alţii au legat ştiuleţi de porumb de crengile arbuştilor, ca să nu fie acoperiţi de zăpadă.

Citeşte şi: În cuştile de la „Zoo” Galaţi sunt cazaţi maidanezi

Primăria va ţine cont de specialişti

Autorităţile locale spun că nu au luat nici o decizie referitoare la animalul care s-a aciuat în oraş.„Urmează să ne consultăm cu specialiştii, care să ne spună ce este mai bine pentru această căprioară, să fie eliberată în mediul ei natural, într-o pădure, sau să fie dusă în captivitate. Dacă ne vor indica a doua soluţie, vom discuta cu cei de la Grădina Zoologică Gârboavele”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Până atunci însă continuă dezbaterea dintre iubitorii de animale. „Căprioara trăieşte în libertate în mijlocul oraşului, pe faleza inferioară şi este hăituită de maidanezii care îşi fac veacul acolo. Sunt curios acum ce alegere fac iubitorii de animale: maidanezii sau căprioara?”, întreabă Gabriel Căpăţână, unul dintre locuitorii oraşului. În replică, preşedinta Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş!” spune însă că este o falsă dilemă: „Ce să alegem?! Nu trebuie să alegem! Locul căprioarei nu este în mijlocul oraşului, aşa cum nu este nici locul câinilor pe străzi. Această căprioară e pe faleză de foarte mult timp, şi-a format propriul habitat şi nu a fost ucisă de câini. După această mediatizare un pericol mai mare decât câinii, riscul de a fi vânată de oameni. Eu am mai atras atenţia că trebuie salvată şi trebuie eliberată în mediul natural, în rezervaţia de la Pădurea Gârboavele sau să fie dusă la Grădina Zoologică Gârboavele.

Eu am salvat până acum două căprioare, care au fost eliberate în rezervaţia din pădure şi un căprior care este şi acum la Zoo Gârboavele. În cazul căprioarei de pe faleză problema este că în oraş nu avem o persoană care să poată face tranchilizarea. Au astfel de echipament cei de la Ecosal, care se ocupă de ecarisaj, dar nu am încredere să las căprioara pe mâna lor. Voi lua legătura cu cei de la Vier Pfotten”, ne-a declarat Corina Grigore.

 

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă