5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialDIICOT a finalizat ancheta în cazul interlopului Mihaly Ghiorghică, în dosarul traficului...

DIICOT a finalizat ancheta în cazul interlopului Mihaly Ghiorghică, în dosarul traficului de persoane

Ancheta în dosarul traficului de persoane în care este cercetat unul dintre capii lumii interlope din Covasna, Mihaly Ghiorghică, a fost finalizată de procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate. Șase persoane au fost trimise în judecată. Traficanții ar fi dus mai multe femei inclusiv o minoră, în Grecia, pe care le-a obligat să se prostitueze.

Din gruparea de traficanți făceau parte:

    1.Gheorghică Mihaly, 36 de ani, din Sfântu Gheorghe, aflat în stare de arest preventiv

    2.Gavriliță Silviu, 33 de ani, din Sfântu Gheorghe, aflat în stare de arest preventiv

    3.Nistor Gabriella, 28 de ani, din Sfântu Gheorghe, în stare de libertate sub control judiciar

    4.Nistor Zsuzsanna, 26 de ani, din Sfântu Gheorghe, în stare de libertate sub control judiciar

    5.Bogdan Maria, 53 de ani, din Sfântu Gheorghe, în stare de libertate sub control judiciar

    6.Darab Sandor, 33 de ani, din localitatea Gyal, Ungaria, în stare de libertate.

Din probatoriul administrat în dosar, a rezultat că în vara anului 2010, inculpaţii Ghiorghică Mihaly, Nistor Gabriella și Darab Sandor şi au luat hotărârea să constituie un grup infracţional organizat în scopul comiterii pe teritoriul Greciei a infracţiunii de trafic de persoane, urmând ca femeile care urmau să fie racolate prin diferite metode de inducere în eroare să fie obligate la practicarea prostituţiei fie din cauza stării de vulnerabilitate în care urmau să fie aduse, fie din cauza constrângerii fizice sau morale care urma să fie exercitată aspra lor.

Câştigurile realizate în urma exploatării persoanelor vătămate urmau să fie împărţite între membrii grupării, iar în realizarea scopului infracţional comun, membrii grupării urmau să acţioneze coordonat, respectând ierarhizarea şi prin stabilirea aportului concret al membrilor la funcţionarea grupului infracţionl organizat.

 Grupul infracţional organizat a fost constituit şi a funcţionat în perioada 2010 – 2012, în mai multe nuclee, pentru a minimaliza posibilitatea destructurării lui, în situaţia în care o parte dintre membri ar fi fost descoperiţi de organele judiciare, după cum urmează:

    1.În primul nucleu activau iniţial inculpaţii Gheorghică Mihaly și Nistor Gabriella care aveau rolul de a recruta prin înşelăciune persoanele vătămate pe care tot ei le transportau din România în Grecia.

    2.În al doilea nucleu activau inculpaţii Nistor Gabriella şi Darab Sandor care şi-au asumat rolul de a găzdui în Salonic persoanele vătămate, iar inculpatul Darab Sandor mai avea rolul de a transporta persoanele vătămate de la locul de cazare la stabilimentele unde practicau prostituţia. Ambii inculpaţi s-au ocupat de îndeplinirea la autorităţile din Grecia a formalităţilor legate de obţinerea pe numele persoanelor vătămate a documentelor în baza cărora urmau să practice prostituţia.

 De asemenea, inculpaţii Nistor Gabriella şi Darab Sandor intermediau „angajarea” persoanelor vătămate la stabilimente, iar inculpata Nistor Gabriella şi, în unele situaţii, inculpata Nistor Zsuzsanna erau cele care exercitau supravegherea lor pentru ca toate câştigurile să le fie predate la sfârşitul zilei.

    3.Din al treilea nucleu fac parte inculpaţii Nistor Zsuzsanna şi Gavriliță Silviu care, pe parcursul existenţei grupului infracţional organizat, au aderat la acesta, exercitând, în cazul inculpatului Gavriliță Silviu acte de recrutare prin inducerea în eroare şi transport în cazul unor persoane vătămate, iar în cazul inculpatei Nistor Zsuzsanna rolul de adăpostire în cazul unor persoane vătămate şi exploatare a lor prin obligarea la practicarea prostituţiei.

Deosebit de important este faptul că prezenţa inculpatului Ghiorghică Mihaly în preajma persoanelor vătămate, ca şi concubin al inculpatei Nistor Gabriella, era de natură să inducă persoanelor vătămate o stare de temere, având în vedere reputaţia de „cap al lumii interlope” la nivelul judeţului Covasna, al cărui comportament violent este de notorietate.

Totodată, actele de inducere în eroare sau de menţinere în această stare a persoanelor vătămate au fost în unele cazuri exercitate, simultan sau succesiv, de mai mulţi membrii ai grupului infracţional organizat, scopul fiind acela ca, prin asemenea metode, persoanele vătămate să poată fi exploatate mai uşor.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că la începutul anului 2012, inculpatul Ghiorghică Mihaly a traficat chiar și o minoră pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, ulterior propunându-i să practice prostituția în favoarea lui, pe teritoriul Greciei.

Cu titlu de exemplu, una dintre victimele traficului de persoane care a practicat prostituția în favoarea grupării în perioada septembrie 2010 – martie 2011 a generat un câștig estimat la circa 80.000 de euro, bani din care nu i-a revenit nici o sumă. Pe toată perioada, victima a fost amenințată cu violența fizică de către inculpații Ghiorchică Mihalu și Nistor Gabriella, în ultimă instanță tânăra fiind amenințată că dacă refuză să se mai prostitueze părinții acesteia vor fi informați cu privire la activitatea rușinoasă pe care o desfășurase. Inculpatul Darab Sandor avea rolul de a o transporta pe victimă de la locul de cazare la club şi înapoi, exercitând totodată şi supravegherea acesteia. Ulterior, în perioada martie – aprilie 2011, victima a fost vândută de inculpații Gheorghică Mihaly și Nistor Gabriella unor cetățeni ruși care au obligat-o, la rândul lor, să practice prostituția. Tânăra a reușit să iasă de sub influența lor abia în cursul lunii mai 2012, cu ajutorul unui cetățean grec.

Zece dintre victimele acestui grup infracțional organizat s-au constituit părți civile în cauză, dar multe alte persoane traficate au renunțat la a se constitui părți civile în proces.

     Din sumele obținute din activitatea infracțională Gheorghică Mihaly a transferat 62.000 de euro către Bogdan Maria și Gheorghică Vasile și din alți 83.847 de euro, inculpatul și-a achiziționat bunuri, după cum urmează:

    ➢la data de 10.10.2011 spaţiu comercial (110 MP) situat  în mun. – Sfântu Gheorghe

    ➢autoturism marca Audi A8, la data de 09.08.2010 

    ➢autoturism marca Mercedes Benz S320 CDI, la data de 19.02.2013

    ➢teren intravilan situat în mun. Sfântu Ggheorghe de 222 MP, la data de 06.10.2011  

    ➢apartament situat în mun. Sfântu Gheorghe, (21 MP), la data de 26.08.2010 

    ➢apartament situat în  Covasna, (45 MP), la data de 10.02.2010 

    Același inculpat a transferat bunuri cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri. În fapt, în cursul lunii august 2012,  inculpatul Gheorghică Mihalyi a înstrăinat, cu ajutorul inculpatului Gavriliţă Silviu, către o altă persoană un autoturism marca BMW cu numărul de înmatriculare care îi aparţinea inculpatei Nistor Gabriella pentru a disimula adevărata proveniență a bunului. În cursul lunii februarie 2013, a înstrăinat, către aceeași persoană un autoturism marca Audi A8 cunoscând că autoturismul este urmărit de autorităţile judiciare din Grecia. Inculpatul este acuzat și de săvârșirea infracțiunii de „ dobândirea de bunuri cunoscând,  că provin din săvârşirea de infracţiuni”, constând în aceea că,  în cursul lunii august 2012, a dobândit de la inculpata Nistor Gabriella suma de 1.000 euro cunoscând că provine din exploatarea a două victime.

    Conturile deschise de inculpatul Gheorghică Mihaly la patru unități bancare din România erau administrate de inculpate Bogdan Maria, conform probelor administrate în dosar.

    Inculpata Bogdan Maria, căreia i-au fost transferați bani proveniți din infracțiuni(cei 62.000 de euro), din banii trimiși de inculpatul Ghiorghică Mihaly,  în perioada 2010 – 2013 a achiziționat un teren extravilan în suprafaţă de 17.300 mp situat în com. Arcuş, jud. Covasna, un teren intravilan în suprafaţă de 2.984 mp situat în municipiul Sfântu Gheorghe – pe care îl deține împreună cu împreună cu numitul Ghiorghică Vasile; un garaj situat în Sfântu Gheorghe. Totodată, în perioada 2010-2013, inculpata Bogdan Maria a încasat – prin intermediul unei societăți de transferuri monetare – suma netă de 8.500 euro ( suma trimisă care include şi comisionul fiind de 11.019,41 euro) banii fiind expediaţi din Grecia de Darab Sandor şi suma de 1.400 euro( suma trimisă care include şi comisionul fiind de 1.857,27 euro) de la Ghiorghică Mihaly.

    Procurorii DIICOT – BT Covasna au instituit măsuri asigurătorii asupra imobilelor inculpaților, punând sub sechestru asigurător și sumele prezente și viitoare din conturile inculpatei Bogdan Maria, precum și bijuteriile din metale prețioase ridicate cu ocazia percheziției domiciliare. Au fost totodată indisponibilizate și două autoturisme de lux.

    Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Tribunalului Covasna, instanță care a menținut astăzi, 23 iulie 2014, măsurile preventive dispuse anterior în ceea ce privește patru dintre inculpați, față de inculpata Bogdan Maria dispunând ridicarea măsurii controlului judiciar. 

    Cazul a fost instrumentat împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Covasna, având suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, precum și sprijinul autorităților judiciare din Grecia și Ungaria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă