25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDigul de la Oltina a cedat, iar 100 de case sunt sub...

Digul de la Oltina a cedat, iar 100 de case sunt sub amenintarea apelor

Cosmarul pare ca nu se mai sfarseste. La Cernavoda, Harsova si Ostrov, cotele Dunarii le-au depasit cu aproape un metru pe cele normale. Comitetele locale pentru situatii de urgenta au fost mobilizate pentru limitarea efectelor inundatiilor acolo unde nu exista lucrari hidrotehnice. Zonele vizate sunt Harsova, Seimenii Mari, Topalu, Ghindaresti si Ostrov. Sute de hectare de teren au fost luate in stapanire de ape. Apa a inceput sa se infiltreze la statia de la Seimeni, dar interventia specialistilor a fost in masura sa stabilizeze situatia. Digul din apropierea localitatii Oltina apartine crescatoriei piscicole din localitate. Lung de trei kilometri si inalt de cinci metri, digul nu a reusit sa tina piept apelor. In momentul in care s-a produs spartura, diferenta dintre apele Dunarii si ale lacului Oltina era de peste trei metri. Bresa a masurat la inceput doar 2,5 metri, dar in scurt timp a ajuns la peste 50. Cresterea nivelului in lacul Oltina a facut ca apele sa se deverseze in balta Ceamurlia si apoi in lacul Iortmac. Pentru a diminua efectul inundatiilor, specialistii au ridicat in calea apelor doua linii de aparare in spatele digului dinspre lacul Oltina. In afara de lucrarile legate de constituirea liniilor de aparare, s-a trecut la suprainaltarea digului de la Dunare cu inca doi metri. Ieri, la fata locului s-au deplasat prefectul Danut Culetu si subprefectul Adrian Nicolaescu. „S-a lucrat la digul de protectie al satului. In acest fel putem proteja circa o suta de case, daca se astupa bresa. Oamenii au inteles situatia si au inceput sa se mute, pentru orice eventualitate.
Si in alte localitati de la Dunare autoritatile sunt in stare de alerta. La digul Ostrov-Dervent au continuat lucrarile de ridicare a coronamentului cu saci si consolidarea cu pamant a digului. La Cernavoda, cu opt motopompe amplasate in zona Piata-Faleza, se incearca eliminarea apei din infiltratii, iar alte patru electropompe trag apa din canalizarea orasului. Alte doua astfel de utilaje sunt pregatite sa fie pornite in cazul in care precipitatiile ar provoca cresterea nivelului apei in oras. La Harsova s-au facut pregatiri pentru tot ce este mai rau: in cazul in care se va constata ca nivelul Dunarii va creste peste cel al digului de aparare, se va interveni pentru suprainaltarea coronamentului.


Debitul Dunarii – 14.900 metri cubi pe secunda


Debitul fluviului Dunarea, la Bazias, inregistra luni dupa amiaza 14.900 metri cubi pe secunda, adica dublu fata de debitul normal. Nivelul fluviului masoara 781 centimetri, iar cota de inundatie era depasita cu 140 centimetri. Celelalte cursuri de apa din bazinul hidrografic al judetului Caras-Severin au scazut, in cea mai mare parte situandu-se sub cota de atentie. Doar pe raul Cerna, in dreptul localitatii Pecinisca, se mentinea cota de atentie depasita cu 10 centimetri. In schimb, la Tulcea, Dunarea masura 435 centimetri, cu 25 de centimetri peste cota de inundatie, conform informatiilor furnizate de Serviciul de Gospodarire a Apelor (SGA). La Isaccea, cota Dunarii a fost, luni, de 522 de centimetri, cu un centimetru mai mare decat cea semnalata in cursul zilei de duminica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă