19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDieta în cuplu: cum să reuşiţi împreună

Dieta în cuplu: cum să reuşiţi împreună

Este dificil să slăbeşti. Trebuie să mănânci sănătos, să faci exerciţii fizice, să ai multă ambiţie şi de asemenea, să primeşti sprijin din partea partenerului de viaţă. V-aţi căsătorit, a fost alături de tine când ai decis să îţi schimbi cariera şi aveţi grijă amândoi de copii. Când doi oameni sunt de acord să împartă totul, nu ar trebui să adopte împreună un stil de viaţă mai sănătos? Ashton Kutcher şi Demi Moore au reuşit. În fiecare an urmează împreună o cură de detoxifiere care îi apropie ca şi cuplu şi îi ajută să se menţină în formă.

De ce ar trebui să ţineţi dieta împreună? Potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale, când ambii parteneri sunt motivaţi să scape de kilogramele în plus, ei se pot sprijini reciproc şi pot slăbi mai mult decât dacă doar unul dintre ei ţine dietă, informează site-ul healthnews.com.

„Cuplurile ar trebui să îşi schimbe stilul de viaţă împreună. Când ambii parteneri urmează acelaşi regim alimentar, dieta poate fi o experienţă foarte pozitivă care va conduce la o scădere în greutate permanentă”, spune nutriţionistul Susan Burke.

Burke avertizează însă că dacă te-ai hotărât să ţii un regim iar partenerul tău nu, în casă poate apărea un conflict. „Una dintre cele mai frecvente plângeri a femeilor care ţin o dietă pe cont propriu este faptul că trebuie să pregătească două mese diferite”, spune Sklare. „În plus, dacă partenerul de viaţă nu are acelaşi regim alimentar, el poate aduce în casă chipsuri sau prăjituri care să îţi pună la încercare voinţa”, adaugă ea.

Deşi poţi să ţii regim şi singur, experţii sunt de acord că dieta în cuplu este cel mai bun mod de vă schimba vieţile. Schimbarea nu este uşoară, dar dacă ai pe cineva lângă tine care trece prin aceeaşi transformare, apare un sentiment de solidaritate faţă de proces care motivează să continui, spune Burke.

„Cred că cea mai bună modalitate de a-i influenţa pe cei din jurul tău este exemplul personal. Dacă ai mai mulă ambiţie decât partenerul tău, încearcă să îl încurajezi şi să îl spijini ca să respectaţi împreună un stil de viaţă sănătos”, spune psihologul John Sklare.

Majoritatea oamenilor cred că o „dietă” înseamnă doar o perioadă de câteva săptămâni în care reduci caloriile ca să slăbeşti, de aceea atunci când încep să mănânce din nou normal se îngraşă mai mult ca înainte. Burke explică însă că o dietă înseamnă un stil de viaţă şi o nouă atitudine faţă de mâncare.

Schimbarea obiceiurilor alimentare şi renunţarea la micile răsfăţuri pe tot parcursul vieţii va afecta dramatic modul în care trăieşti, precum şi cât timp trăieşti, dar este un proces dificil. La fel ca orice schimbare majoră, vei avea nevoie de sprijin.

Partenerul de viaţă te poate ajuta în timpul curei de slăbire, dar el poate, de asemenea, să saboteze eforturile tale dacă nu este la fel de motivat să îşi schimbe stilul de viaţă. „Dacă îţi dai seama că partenerul tău vrea să renunţe la dietă, încearcă să afli de ce şi să îl convingi de avantajele unui nou stil de viaţă sănătos. Spune-i că apreciezi eforturile lui de a se schimba şi că pentru tine contează foarte mult să trăiţi sănătos”, spune Burke.

Schimbarea este inevitabilă, dar este mai plăcut să poţi să vorbeşti în această perioadă cu cineva care te înţelege. „Cei mai mulţi oameni găsesc confort şi motivaţie în interacţiunea cu alte persoane care se află în aceeaşi situaţie şi care au aceleaşi perspective”, explică doctorul Sklare.

Aşadar, dieta în cuplu poate fi o modalitate foarte bună să te apropii de partenerul tău, iar în acelaşi timp să slăbeşti şi să ai un corp sănătos. Dacă însă nu comunicaţi între voi şi nu vă sprijiniţi reciproc în această perioadă, dieta în cuplu poate afecta relaţia voastră iremediabil.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă