Cei mai mulți oameni care ajung să împlinească vârsta de 100 de ani trăiesc în Japonia. Dincolo de obișnuitele reguli ale alimentației sănătoase, cu puțină sare, zahăr și grăsimi, populația Japoniei urmează o dietă specială. Mulți cercetători pun longevitatea acestor oameni pe baza alimentației distincte, informează The Guardian.
Gerontologistul american, doctorul Craig Willcox, a cercetat timp de mai mulți ani dieta japonezilor, alimentația „Okinawa”. El a ajuns la concluzia că trebuie să mâncăm alimente cât mai puțin preparate.
„Cei care urmează principiile alimentației Okinawa au risc scăzut de aterosleroză și de cancer de stomac, un risc foarte scăzut de cancer cauzat de hormoni, cum este cancerul mamar sau cel de prostată. Acești oameni mănâncă pește, în medie, de trei ori pe săptămână. De asemenea, ei consumă multe legume, cereale integrale, orez și produse din soia. În plus, mănâncă foarte mult tofu și foarte multe alge, calamari și caracatițe, care sunt bogate în taurină, substanță care scade colesterolul și presiunea arterială”, a explicat cercetătorul.
Legumele consumate de acești oameni sunt castraveții amari, care scad zahărul din sânge, dar și cartofii mov și dulci, bogați în flavonoide, carotenoide, vitamina E și licopen.
Citește și: Cinci mituri despre îmbătrânire
De asemenea, ceaiul de curcumă și iasomie este consumat consumat zilnic de centenari. Acest ceai este o poțiune împotriva cancerului.
Cercetătorii estimează că alimentația influențează longevitatea în proporție de 30%. Alți factori care contribuie la creșterea speranței de viață sunt ADN-ul, stilul de viață, temperamentul, sociabilitatea, activitatea fizică, climatul, standardele serviciilor de sănătate, nivelul de stres, dar și genul. Unele studii au arătat că 85% din populația centenară este reprezentată de femei.