19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDie Welt: Dacia va inregistra o crestere pe piata auto germana in...

Die Welt: Dacia va inregistra o crestere pe piata auto germana in 2010

Desi, pe ansamblu, piata auto din Germania va scadea si anul acesta, Renault si Dacia vor continua sa isi imbunatateasca cota de piata in aceasta tara, estimeaza presedintele Renault Germania, Achim Schaible, intr-un interviu acordat Die Welt, citat de Agerpres.

Schaible spera ca in 2010 cota de piata in Germania a marcii Renault/Dacia sa creasca la 4,5 procente, in ciuda evolutiei previzibil slabe din acest sector. Anul trecut, cota de piata a francezilor era in Germania de 3,8 procente. Schaible s-a aratat multumit de luna ianuarie, cand Renault a vandut in Germania un numar de 13.000 de automobile catre clienti privati. Schaible nu a putut sa anticipeze daca Renault va putea profita de pe urma actualei serii de defectiuni suferite de automobilele concurentului japonez Toyota. El declara ca actiunea de rechemare intreprinsa de compania concurenta a facut valuri mai mari ca in trecut, urmand insa sa se vada daca acest lucru va duce sau nu la o migrare a clientilor. Schaible resimte o cerere puternica din partea firmelor mici. Actualmente, firma acorda numeroase oferte pentru flote auto mijlocii si societati de leasing, accentua el.

Pe termen mediu, Renault intentioneaza sa obtina in Germania, pentru marca Renault, o cota de piata de sase la suta pana in 2012. Si marca romaneasca Dacia urmeaza sa contribuie la cresterea grupului. Datorita primei de casare, marca ieftina Dacia a inregistrat in 2009 o cerere puternica. In aprilie se va adauga de asemenea automobilul de teren Dacia Duster, Schaible asteaptandu-se sa fie vandute intre 5.000 si 8.000 de unitati. In acest fel, Dacia ar putea ajunge in 2010 la un numar de 33.000 de vehicule vandute in Germania.

Pe ansamblul pietii auto germane, Schaible considera ca asteptarile de pana acum vizavi de industria auto din Germania sunt nerealiste, in conditiile unui bilant slab al numarului de noi inmatriculari in prima luna a anului.

"Deja vad un risc ca numarul de noi inmatriculari din anul acesta sa nu se cifreze, conform asteptarilor, la 2,8 milioane automobile, ci mai degraba la 2,7 sau chiar 2,6 milioane", declara presedinte al boardului de conducere de la Renault Germania SA. Asociatia Industriei Automobilistice se asteapta deocamdata pentru intregul an la un numar de 2,75 pana la 3 milioane de noi inmatriculari. In ianuarie, acest numar a scazut fata de aceeasi luna a anului precedent cu 4,3 la suta, la un total de 181.000 de automobile. Comparativ cu decembrie 2009, cand a incetat sa se mai acorde prima de casare, scaderea este chiar de 16 procente.

In conditiile regresului previzibil al pietei auto din Germania, Schaible se teme de un mars al reducerilor. "In caz ca se vor atinge cele 2,8 milioane de noi inmatriculari atunci toti se vor abtine, insa daca lucrurile se inrautatesc atunci vom castiga cu totii mai putin anul acesta", afirma seful Renault Germania. "Suntem dependenti si de liderii pietei, in functie de cum se comporta acestia, piata putand sa se afle iar sub presiune", conchidea Schaible.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă