21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDiana Bişinicu: "Am adoptat muzica armânească originală, aşa cum se cântă ea...

Diana Bişinicu: „Am adoptat muzica armânească originală, aşa cum se cântă ea în Macedonia”

Pe Diana Bişinicu o ştiţi din formaţia Pops. După ani de zile de muzică pop, artista s-a decis să abordeze muzica armâ­nească. Într‑un scurt interviu, aceasta a dezvăluit pentru România Liberă ediţia de sud-est date în premieră despre noul album. Cotidianul nostru vă oferă posibilitatea de a câştiga CD-ul artistei. Găsiţi detalii chiar în această pagină.

De unde a venit ideea albumului „Rina”?

Albumul „Rina” a venit din ideea de a lansa al doilea album de muzică armânească, după cel din decembrie 2009, la care am colaborat cu formaţia Makidonia din Constanţa. Primul a fost lansat pentru că mi-am dorit foarte mult să îi îndeplinesc o dorinţă tatălui meu şi pentru că băieţii de la Makidonia au venit cu propunerea. Eu aveam această idee din 2004, însă din cauza unui contract cu o casă de producţie nu am avut voie să dezvolt în paralel mai multe proiecte. După primul album mi-am dorit să abordez acest stil mult mai tradiţional şi mult mai original, şi tocmai din acest motiv, în ianuarie, am pus bazele unei formaţii ce conţine opt instrumentişti (folosim clarinet, cimpoi, fluier, armonică, saxofon, tampana, chitare şi tobe ). Toată lumea ştie că muzica armânească comercială se cântă cu o clapă, o armonică şi o chitară, dar eu am vrut să am un proiect deosebit, un proiect inedit, şi spun eu că am reuşit. Am vrut să adopt muzica originală, aşa cum se cântă ea în Macedonia.

Care au fost sursele de informare?

În primul rând, m-am documentat foarte mult de pe internet şi am ascultat muzica din Albania, Serbia, Macedonia. Am preluat câteva piese de acolo. Patru piese sunt compuse de mine, în premieră, muzică şi versuri, iar la piesa 16 de pe album am compus o strofă special pentru nepoţelul meu, Kevin. Este copilul surorii mele, însă îl iubesc ca şi cum ar fi copilul meu.

De unde provine numele albumului?

Rina este prima piesă de pe album. Este un nume de fată. Pentru că muzica noastră a devenit un trend al muzicii de petrecere, fiind ascultată atât de armâni cât şi de români, am zis că trebuie să fie un nume uşor de reţinut, un nume uşor de pronunţat şi de citit de către toată lumea.

Când va avea loc lansarea albumului?

Evenimentul de lansare are loc în data de 10 septembrie, în clubul Biavati din cadrul Grand Hotel Rex, din Mamaia, începând de la ora 23.00. Va fi o seară plină de surprize. Va cânta, aşa cum îmi place mie să spun, crema muzicii armâneşti. Printre aceştie se numără Hrista Lupci, Gheorghe Caraulani (Vlahos), Gică Coadă, Stelian Arău (Makidonia), Gigi Sima (Pindu), Yioryi Nicolae şi Ioti Mela (Kavalla), Dani Peanci (Steaua di Vreari), Adi Uzum (Sanmarina), Ionuţ Bacale (Giunamea), precum şi ansamblul de dansuri armâneşti al Comunităţii Aromâne. Va fi şi o prezentare de modă Clara Rotescu. În ceea priveşte programul meu, acesta va fi unul cu totul deosebit. Vor fi artificii, în momentul în care va începe muzica. Mai interesante sunt premiile care pot fi obţinute la sfârşitul acestui eveniment, şi anume un inel din aur alb 18K, cu diamant, o pereche de cercei din aur alb, cu perle şi diamante, de 18K, semnate Queen & King, două creaţii vestimentare Clara Rotescu, o cremă de faţă cu aur şi diamante, marca Anubis, şi o trusă de voiaj bărbătească, marca Salerm. Intrarea este gratuită, dar se poate face numai pe baza invitaţiilor care se procură de la Comunitatea Armânească din Constanţa, de pe bd. Tomis, nr 118. O lansare a albumului va avea loc şi la Bucureşti, cel mai probabil în data de 23 septembrie.

Care sunt aşteptările pe care le ai de la acest album?

Îmi doresc foarte mult ca acest proiect să aibă succes. Am muncit foarte mult pentru el. Începând din luna ianuarie, am făcut repetiţii cu băieţii în medie cam patru ore pe zi. Nu este atât de uşor să înregistrezi într-o formulă atât de amplă. De multe ori înregistram cu câte un instrumentist pe zi, iar astfel o piesă dura o săptămână. Cel mai important este că sunt foarte mulţumită de cum a ieşit acest album. Feedback-ul primit până acum de la publicul meu este pozitiv. Nu contează munca, nu contează banii investiţi, nu contează nopţile pierdute, contează numai muzica mea şi faptul că oamenii mă apreciază pentru ceea ce fac. Vreau, în încheiere, să mulţumesc pe această cale tuturor celor care m-au ajutat la crearea acestui album: instrumentiştilor mei, Maxima Records şi inginerului de sunet Adi Cristescu, managerului meu, Radu Groza, şi echipei Music Management, casei de producţie Cat Music, dar si partenerilor mei pentru evenimentul de lansare: Grand Hotel REX, Biavati Beach Club, Moet & Chandon, Queen & King, Clara Rotescu, Salerm Cosmetics, Cofetăria Giorginio, Retaurantul Ppizzico, Agenţia Ballon Style, hotel Cocor Neptun, hotel Sulina Mamaia, Ardes Cosmetici, Gastro Help, Tv Neptun, Romania Liberă, tipografiile Just print for you şi Tipart Impex, dar şi Ravannelli. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă