10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialDiaconescu: Romania, de acord sa repatrieze romanii condamnati

Diaconescu: Romania, de acord sa repatrieze romanii condamnati

Romania este de acord sa reprimeasca cetatenii romani condamnati in Italia, nu si pe cei suspectati de infractiuni si necondamnati inca, a declarat vineri ministrul roman de externe Cristian Diaconescu, in cursul unei intalniri cu presa straina, relateaza agentia italiana de presa APCOM.

Seful diplomatiei romane a precizat ca 33 de romani urmeaza sa fie repatriati din Italia.

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a anuntat ca va merge luni in vizita oficiala, la Roma, dupa reuniunea sefilor diplomatiei UE care va avea loc la Bruxelles.

Vizita intervine intr-un moment in care relatiile dintre Romania si Italia s-au tensionat, in urma unei serii de infractiuni, inclusiv violuri, in care au fost implicati cetateni romani, atat ca autori, cat si ca victime.

Diaconescu declarase ca va avea o intalnire bilaterala cu Frattini sambata sau duminica, cu ocazia reuniunii ministrilor de externe din UE de la Bruxelles. "Ii voi prezenta ministrului italian un dosar cu 22 de sesizari facute la Ambasada Romaniei in legatura cu agresiuni contra romanilor, nesolutionate de politie", a precizat Cristian Diaconescu. Sesizarile au fost inregistrate de la inceputul lunii februarie, la o linie speciala a Ambasadei Romaniei de la Roma.

Ministrul roman de externe a declarat in urma cu aproximativ o saptamana la Radio Romania Actualitati ca autoritatile italiene au adoptat o retorica agresiva, incitand la xenofobie, o atitudine care nu este una europeana, referindu-se la situatia comunitatii romanesti din Peninsula si la atitudinea Guvernului Berlusconi.

"Din pacate, nu cred ca suntem in momentul in care putem spune ca lucrurile se vor schimba dramatic in Italia, pentru ca acolo exista o anumita atitudine la nivelul clasei politice, la nivelul Guvernului, pe care eu nu pot sa mi-o explic", a declarat ministrul Cristian Diaconescu. "Vreau sa spun foarte clar ca incidentele ce se produc in intreaga Europa in legatura cu o serie de cetateni din diverse state sunt in egala masura regretabile si absolut necesar a fi sanctionate imediat si cu proportionalitatea pedepsei asa cum justitia o hotaraste, dar, totodata, mi se par regretabile atitudinile, inclusiv de la nivel guvernamental, mai ales ale autoritatilor de la Roma, prin care, printr-o retorica extrem de agresiva si extrem de provocatoare, practic, se incita la xenofobie. Vreau sa va spun foarte clar ca acest comportament nu este un comportament european", a subliniat seful diplomatiei romane.

Aceste declaratii au fost preluate de intreaga presa din Peninsula, iar Ministerul italian de Externe l-a contactat pe ambasadorul roman in Italia, Razvan Rusu, pentru a exprima surprinderea autoritatilor italiene fata de aceste afirmatii.

In weekend-ul trecut, ministrul italian de interne Roberto Maroni acuza Bucurestiul ca nu respecta un acord bilateral semnat in 2003, care prevede sa primeasca in inchisorile sale cetatenii romani care savarsesc infractiuni in Italia". "Consiliul Europei stabileste sa statele membre trebuie sa primeasca in inchisorile lor cetatenii lor inchisi in alte state, cu acordul detinutului sau in baza unui acord bilateral. Cel dintre Italia si Romania dateaza din 2003, dar ei (romanii – n.red.) nu l-au aplicat niciodata, in pofida sustinerii noastre pentru aderarea lor la Uniunea Europeana", a spus Maroni intr-un interviu acordat saptamanalului italian.

Intrebat daca nu pot fi luate masuri pentru ca Bucurestiul sa fie obligat sa respecte acest acord, ministrul italian a raspuns: "Nu vreau sa o fac, pentru ca riscam sa gasim din nou acei detinuti in Italia". "Procedura prevede ca un nou proces sa aiba loc in Romania, care sa stabileasca daca am respectat regulile. Deci prefer sa ii tin in inchisori in loc sa ii repatriez cu forta. Resping acuzatiile Guvernului roman, le impartasesc ingrijorarea, dar ar putea face multe tinand cont de acord", a adaugat el.

Cele mai citite

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă